Scrabble Ranking

9 juli 2008

Op naar de eerste rankinginterclub te Rotterdam!

Rotterdam stevent af op de 600.000ste inwoner en kan uitpakken met de derde grootste haven in de wereld. De stad heeft haar bestaan te danken aan de rivier met de naam "Rotte". Omstreeks 1260 werd in de Rotte een dam aangelegd die het binnenland moest beschermen tegen het zeewater dat via de Maasmonding landinwaarts werd gestuwd. Rond deze dam, de Rotte-dam, ontstond een nederzetting. Al snel werd het een handelsplaats en ontstonden de eerste havens. Reeds tachtig jaar na de constructie van de dam kreeg Rotterdam stadsrechten.

De Rotte op de voorgrond, Rotterdam op de achtergrond

Rotterdam heeft niet alleen een plaats verworven in de atlassen, maar ook in de Dikke van Dale. Het rotterdam is een drank bestaande uit water en een scheut elixer of pomerans. Een rotterdammer is o.a. een zwarte schipperspet, en een rotterdammertje is een droge worst.

Tot voor kort was Rotterdam gewoon een zeer belangrijke Nederlandse stad. Vanaf 2008 nestelt het zich echter definitief in mijn imaginaire korf met wereldgrootsteden, want op zaterdag 12 juli organiseren De Klinkers er een heuse scrabblerankinginterclub. Wat moet men zich voorstellen bij "De Klinkers van Rotterdam"? Vraag dat aan duizend passanten, en je zal als antwoord krijgen: "De O, de E en de A". Anderen zullen misschien antwoorden: "de betonnen stenen waarmee wegen en pleinen bestraat zijn". Inderdaad, slechts een verwaarloosbaar klein percentage van de Rotterdammers weet dat "De Klinkers" één van de drie scrabbleclubs is die de stad rijk is. De enige Rotterdamse club bovendien die zich inlaat met duplicate scrabbelen, en sinds een half jaar aangesloten is bij het NTSV.

De club ontvangt de deelnemers in de Brede School, gelegen in Nesselande, een wijk die bekend staat voor haar waterwoningen en ander architectonisch geëxperimenteer. Drie dagen voor de wedstrijd waren 78 deelnemers ingeschreven. Het gaat om 37 A-spelers, 17 B-spelers en 24 niet-geklasseerden. Zeker niet slecht voor een eerste organisatie, doch De Klinkers staan open voor extra inschrijvingen zodat mogelijk de kaap van 80 nog gerond wordt. Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link). Je vindt er de namen van de deelnemers, én de tafelnummers die ze kregen toegewezen. Littera Tessenderlo en Quercus Ronse zijn met zeven leden het best vertegenwoordigd. IT Utrecht stuurt zes deelnemers. In de groep van 24 niet-geklasseerden staan de namen van elf SBNL-leden, en 10 NTSV-ers die zijn aangesloten bij Nederlandse clubs doch die zich zelden of nooit vertonen op interclubs.

De top acht van de individuele ranking is ingeschreven. De deelnemerslijst bevat niet de namen Marc Seghers en Marianne Van Den Nest van 't Peirt Dendermonde. Missen zij na jarenlange trouwe aanwezigheid een interclub, of zullen ze zich ontfermen over het jurywerk? 't zal zaterdag duidelijk worden. Hieronder vind je de namen van afwezige subtoppers:


Na de wedstrijd in Rotterdam zullen de scores wegvallen die in 2007 in Aalst werden behaald. Wie heeft daardoor goede vooruitzichten op een verbetering van de rankingpositie?


Andere NTSV-leden weten nu al vrijwel zeker dat ze een slechte zaak zullen doen. Alleen een goede prestatie in Rotterdam kan hen behoeden voor een terugval in de ranking.Begeef je je met de auto naar Rotterdam? Dan krijg je via onderstaande link de mogelijkheid om de wegbeschrijving te downloaden. Ook de afstand en de vermoedelijke reistijd worden weergegeven.


Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.