Scrabble Ranking

12 juli 2008

Jan De Ridder en Littera Tessenderlo, de grote winnaars in Rotterdam

Op zaterdag 12 juli stond in Rotterdam de achtste interclub van het jaar 2008 op het programma. Het seizoen telt 14 rankinginterclubs, en was dus voor aanvang van de wedstrijd voor de helft afgewerkt. Alweer kon men constateren dat Nederlandse interclublocaties niet hoog op de Vlaamse verlanglijstjes staan. Omwille van de afstand is dat niet echt verbazingwekkend. Indien echter de belanstelling in Nederland zelf achterwege blijft, vertaalt dat zich meteen in een relatief kleine opkomst. Waren aanwezig: 41 Vlaamse NTSV-leden, 23 Nederlandse NTSV-leden en 10 SBNL-leden (Scrabblebond Nederland).

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier .


Lettertrekker Jeroen Kramer trok zeven letters. Drie minuten later dienden vier spelers het woord DUCTUS (= handschrift, schrijftrant) in, goed voor 46 punten. Favoriet Jan De Ridder van Heureka Mechelen, Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde, Monique Antheunis van Chipka Aalst en Carla Adelaar van Arendsoog Amsterdam realiseerden zo een voorsprong van minstens 20 punten op de andere deelnemers. Normaliter is er KOEK na tien beurten, maar in Rotterdam werd de lekkernij reeds opgediend in de tweede beurt. Een plakkerige exemplaar, want het kleefde over de volledige lengte tegen de openingszet DUCTUS. Een zeer kleine minderheid van de aanwezigen zal de term APOCOPE (=wegval van een letter of lettergreep op het einde van een woord, vb. einde wordt eind) gekend hebben. Jan Cornet van Vandalen Schoten kende het, zag het en schreef het op zijn briefje. De eerste solozet was een feit. In de vierde beurt kwam Jan De Ridder alleen aan de leiding. Monique Antheunis die tot dan gelijke tred had gehouden miste toen BOEL, de tweede 100%-plakker op vier beurten. Het was wachten tot de achtste beurt voor alle letters konden worden weggespeeld. Zeven deelnemers gingen voor SAGENDEN (78 pt.) (sagen = de moed verliezen, versagen), terwijl 36 anderen GRENSDEN (67 pt.) hadden opgemerkt. Net voor de pauze lieten Jan De Ridder en Utrechter Dirk Rietveld een duo optekenen met TUNEND, in aanbouw met APOCOPEN. De tussenstand werd aangevoerd door Jan De Ridder (397 pt. op 411). Op meer dan dertig punten volgden Willy Van Laethem (366 pt.), Litteraan Ronny Heylen (365 pt.), Et*ceterane Erna Darcis (364 pt.) en solist Jan Cornet (361 pt.).

Net zoals voor de pauze kreeg de partij ook na de pauze de aanwezigen niet echt in de ban. Scrabblemogelijkheden bleven uit. Buiten de wil van de trekker himself fnuikten de getrokken letters de goede intenties van de spelers. Met JAZZ in beurt veertien kwam er toch wat deining in de zaal. Een negenklapper zou in de volgende beurten tot de mogelijkheden gaan behoren, en dat kon misschien nog leiden tot een verrassende slotfaze?? Goede trekkingen bleven uit. De mogelijkheid tot negenklapper bleef echter de ganse tijd bestaan. Toen in de achttiende beurt de met voorsprong beste trekking van de partij werd afgeroepen (V E E A N R *), ging menig speler op het tipje van de stoel zitten. De tweede scrabble van de dag lag voor het grijpen, maar zelfs de computer vond geen negenklapper. GRAVENDE was goed voor 101 punten en krikte het beurtgemiddelde op tot boven de 40 punten. Maar liefst 55 van de 74 spelers vond één van de tientallen mogelijk scrabbels, waardoor deze beurt niet echt voor afscheiding in de tussenstand kon zorgen. Daar leende de volgende beurt zich beter toe. FRISCO of FIASCO leverden toen 54 belangrijke punten op, doch het was FASCIO (= afdeling van de fascistische partij in Italië tijdens het fascistisch regime) dat op het bord kwam. Linda Decraene van Quercus Ronse soleerde ermee, en verdiende zo negen extra punten en handgeklap van de aanwezigen. Na 21 beurten werd een eindscore van 906 punten bereikt.

De twee aanwezige A1-spelers lukten er beiden in om in 16 van de 21 beurten de max te vinden. Jan De Ridder leverde in totaal slechts 28 punten in, terwijl Ronny Heylen er 61 rateerde. Alleen in de eerste (DUCTUS) en de tiende beurt (TUNEND/APOCOPEN) grabbelde Jan 32 extra punten bij mekaar, en legde zo de basis van zijn overwinning. Ronny Heylen hield succesvol Willy Van Laethem af. Frans Symons van Littera Tessenderlo rukte na de pauze nog op van de zesde naar de vierde plaats. De Genkse Erna Darcis was zeer blij met haar vijfde plaats. De B-trofee was voor Antoin Meerschaert van Coxhyde Koksijde, en de clubtrofee ging oververdiend naar Littera Tessenderlo. De Limburgse club was met zeven leden aanwezig -op zich al verdienstelijk- en zag vijf onder hen in de top 15 eindigen. Hun voorzitter Ronny Rutten, die zich eigenlijk alleen als chauffeur had nuttig gemaakt, mocht de clubtrofee in ontvangst nemen.

De eerste rankinginterclub van Rotterdam kan zeker als waardevolle aanvulling van de NTSV-interclubagenda aanzien worden. De infrastructuur is zeer geschikt, en de omgeving is rustig. De zaal is bovendien goed bereikbaar. Parking te over. Organisatorisch kunnen nog kleine onvolmaaktheden weggewerkt worden, maar daar zijn vooral de organisatoren van overtuigd, en dat is een quasi-garantie op een nog vlotter verloop in 2009.De top tien + beste B-speler (uiterst links)
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Alex Reymen, Frans Symons en Ronny Heylen,
de drie Litteranen in de top zes.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Wil je de volledige uitslag inkijken? Klik dan hier .
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.