Scrabble Ranking

28 juni 2008

Jan Cornet en Omer Van Hoecke triomferen samen in Tessenderlo

Op zaterdag 28 juni was Tessenderlo het centrum van het Nederlandstalig scrabblewereldje. De zevende rankinginterclub zou er plaatsvinden, en dat volstond om de NTSV-leden in beweging te zetten. In totaal zouden 124 deelnemers hun knieën onder de tafels steken en een hoogstaande scrabblenamiddag meebeleven.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier .

Tijdens het welkomstwoordje liet de spelleider zich ontvallen dat de organiserende club er naar streefde om een quasi perfecte organisatie neer te zetten, en dat de keuze voor het verbeterprogramma Score kaderde in dat opzet. De computers werden immers bediend door drie Litteranen die dat programma zeer goed kennen. Hun ervaring bouwden zij op tijdens de naverbeteringen van de wekelijkse clubpartijen. Routine in de jury werkt als smeer op een ketting, en resulteert normaliter in een vlot verloop van een interclub. En inderdaad, op een drafje werden de beurten afgewerkt, en wat voor beurten....Zo'n 87 van de 124 deelnemers misten hun start niet. Ze dienden PUBJE in en kregen 36 punten. De overwegend blije gezichten zouden in de beurten die volgden langzaam muteren in bezorgde en vertwijfelde blikken. Velen hadden in beurt twee tijd te kort. Men voelde aan dat een scrabble tot de mogelijkheden behoorde, maar die kwam niet spontaan bovendrijven. INFECTIE en INJECTIE waren goed voor een scrabblebonus, maar het was INDUCTIE dat gelegd werd. Twintig deelnemers kregen hiervoor 110 punten. Een HANDZEEF zou zich in beurt drie uitstekend lenen -figuurlijk bedoeld- tot een nieuwe schifting. Het was de enige mogelijke scrabble en dat leverde de 22 auteurs mooie meerpunten op. Dat in de scrabblewoordenlijst ook BOEKSKE voorkomt, wisten allicht de zes spelers die in beurt vier 93 punten aan hun score mochten toevoegen. Drie anderen konden met KIEKEBOE, en WEEKBOEK de schade tot elf punten beperken. Alle andere deelnemers verloren vijftig à zestig belangrijke punten! Na de puntenrijke GNUK (gnukken = zeurend vleien, bedelen met de ogen) in beurt vijf kwam Jan Cornet van Vandalen Schoten alleen aan de leiding. Hij had nog geen enkel punt gemist, en kende dus een droomstart. Toen hij echter in de zesde beurt SHAWLTJE (= sjaaltje) of WACHTELS (= kwartels) miste, werd hij bijgebeend door Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen. Jan De Ridder die in beurt vier geen scrabble vormde, en ook in beurt vijf 21 punten liet liggen, kon in de zevende beurt dankzij de solo IKATDOEK wat van zijn achterstand afknabbelen. Na GEL (22pt.), OPLUX (69 pt.) en WAALT (39 pt.) wees het wedstrijdmaximum bij aanvang van de pauze 667 punten aan. Leider in de tussenstand was Omer Van Hoecke (607 pt.). Alleen hij vond vijf scrabbles. Jan Cornet volgde op 9 punten, en Jan De Ridder op 24. De moeilijkheidsgraad van de eerste wedstrijdhelft bleek overduidelijk uit het feit dat 54 van de 124 deelnemers een score hadden onder de 50%. Gelukkig had niemand in de zevende beurt de mogelijke negenklapper DJATIBOS (= een bos met djati- of teakbomen) gelegd, want anders zouden de percentages nog 10% lager gelegen hebben.

Onmiddellijk na de koeken verraste Jan Cornet samen met veertien anderen de rest van het deelnemersveld. Hun plakker GAMES (= spelletjes) bracht 50 punten op. Jan kwam zo terug aan de leiding. De scrabbles die na de pauze nog volgden, kenden een lagere moeilijkheidsgraad, waardoor de deelnemers de scores wat konden opkrikken. WIERSEND (wiersen = het gras in zwelen leggen) en OMRENDEN waren respectievelijk scrabbels zes en zeven. In de zeventiende beurt bracht QUENA (= blokfluit uit Brazilië) Omer Van Hoecke terug op gelijke hoogte met Jan Cornet. In de laatste beurt konden zelfs TYFOONS (= hevige wervelstormen in de Chinese Zee) hierin geen wijziging meer brengen. Jan De Ridder werd zeer verdienstelijk derde, op slechts negen punten van de twee winnaars. Rudi Boesmans van Et*cetera Genk zorgde voor de grootste verrassing. Rudi stond voor de wedstrijd 99e in de ranking, en met zijn score van 75.05 RP was hij net geen B-speler. Hij speelde echter de wedstrijd van zijn leven en greep met 1008 punten de vierde plaats. De vijfde plaats was voor Bertrand De Bouvere van Ypsilon Heist. De beste B-speler was Romain Frickx van Vinding Leuven.De top tien in Tessenderlo
(klik op de foto voor een grotere weergave)Rita De Swaef, leidster in de vrouwenranking, voelde zich vooral voor de pauze totaal weerloos. Na de koeken kon ze zich wat opwerken in de stand, maar beter doen dan de 82e plaats zat er niet meer in. Rob Rondou die bij aanvang van zijn jaarlijks verlof nog even een interclub meepikte, kende evenmin een goede dag.
Rudi Boesmans sleepte samen met twee andere bestuursleden van Et*cetera Genk de cluboverwinning in de wacht. Heureka Mechelen strandde op vijf punten en werd tweede. Tijdens het lopende seizoen mocht de Genkse club de smaak van de overwinning nog niet proeven, maar dat is bij dezen dan toch gebeurd. Proficiat!

vlnr. Erna Darcis, Rudi Boesmans en Gerda Van Mierlo

Wil je de volledige uitslag inkijken? Klik dan hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.