Scrabble Ranking

26 juni 2011

Jan De Ridder wint met brio een merkwaardige interclub in Tessenderlo

Op 25 juni stond de twintigste interclub van Littera Tessenderlo geprogrammeerd, pal op de 66e verjaardag van Fair Player Omer Van Hoecke. Hijzelf vond dat geen reden om thuis te blijven. Integendeel. Scrabbelen is zijn ding, en naar interclubs kijkt hij uit. Omwille van de toch wel grote verdiensten van die man in de scrabblewereld, hield Littera het niet bij een simpele aankondiging, maar werd voor het eerst in de scrabblegeschiedenis door de aanwezigen in koor een hartelijk "lang zal hij leven" gezongen. 

Dat het verloop van een scrabblepartij vaak van details afhangt, mocht nog eens blijken. In de eerste beurt konden twee woorden van 38 punten gevormd worden, nl. BLOUWT en WITBOL. Niemand koos voor dit laatste woord, waardoor de jury verplicht was om het spel de rechterkant op te sturen. Spijtig, want met WITBOL zou in de tweede beurt de scrabble INEENZET kunnen gelegd worden, waardoor vanaf beurt drie een negenklapper tot de mogelijkheden zou behoord hebben. Van dit mooie scenario kwam echter niks in huis. In beurten twee en drie werd de openingszet eerst met ZEENT, en nadien met KLAUWT stevige omwikkeld met plakkers. Voor de pauze werd enkel de rechteronderzijde van het bord benut. Het was beurt negen die de belangrijkste impact had op de tussenstand. Zij die MONKJES probeerden kregen geen punten, terwijl MOSEN en OKSEN 55 belangrijke punten opbrachten. Aan de pauze leidde Jan de Ridder met een score van 425 op 437 punten. Willy Van Laethem (419 pt.) en Jan Cornet (418 pt.) waren echt niet ver weg.  

BLOUWEN : zich opwarmen door de armen herhaaldelijk over de borst tegen het lijf te slaan
WITBOL : witkop, jongen met wit haar
ZENEN : (Bargoens) slaan
MONKEN : pruilen
MOSEN : knoeien, prutsen
OKS : degelijk, goed 

Na de pauze zochten de deelnemers trapsgewijs met korte woordjes de hoger gelegen regionen van het spelbord op. De aanbouwmogelijkheden bleven beperkt, en het spel leek wel helemaal dicht te slibben. Gelukkig schiepen in beurten 14 en 15 eerst NAHEF, en vervolgens BESTEEL, nieuwe mogelijkheden. In beurt 16 was het eindelijk raak! De getrokken letters lieten twee scrabbles toe, nl. OPNEMERS en POMERANS. Slechts 21 van de 119 deelnemers grepen één van die twee mogelijkheden, en konden daardoor zo'n 40 meerpunten binnenhalen. In beurt 19 leidde JADJE de apotheose in. Dat woord werd immers meteen nadien als kapstok gebruikt voor  SQUARE, goed voor 75 punten. Cris Clonen, Maddy Janssen en Herman van Westerloo spraken hun connecties aan en pakten in beurt 21 uit met CAPO. Daardoor kon het spel niet met het langere CANOPEN beëindigd worden, en diende dus nog een tweeëntwintigste beurt gespeeld te worden. En wat voor een beurt... Twee blanco blokjes maakten het mogelijk dat op één plaats vier scrabbles konden gelegd worden, nl. HANNIKEN, NANKINET, NAHINKEN en KANUNNIK. Slechts 24 spelers lukten erin om een geldige scrabble te vormen. Exact 25 spelers kregen een nulscore, veelal omdat ze het verraderlijke dicteewoord KANUNNIK verkeerd spelden. De top tien werd daardoor nog flink door mekaar geschud. Jan De Ridder keek ernaar en zag zijn voorsprong op de valreep nog onverwacht grote proporties aannemen. Zijn zoveelste overwinning was binnen. Jan Cornet, een verrassende Rudi Boesmans, en een alweer sterke Filip Overath bleven overeind in de laatste beurt, en schoven zo nog vier plaatsen op. Zij eindigden het kortst in de buurt van de winnaar. 

OPNEMERS : iemand die de grootte van iets registreert
POMERANS sinaasappelachtige vrucht (ook de boom wordt zo genoemd)
JAD : aanwijzer bij het voorlezen van de Thora
SQUARE : plein
CAPO : hoofd van een maffiafamilie
KANUNNIK : geestelijke
HANNIK : schreeuwend, kijflustig wijf 
NANKINET : op nanking gelijkende katoenen stof van verschillende kleuren


Klik op het beeld voor een grotere weergave


De volledige individuele uitslag vind je hier.


De top tien met hun glazen trofee vol edel vocht.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Greet Faes van Alfabet Putte speelde een zeer sterke partij. Ze overtrof haar huidige rankingscore het meest van allemaal, en eindigde als beste B-speelster op de elfde plaats. Greet Lenaerts en Annemie Vander Straeten mochten als tweede en derde B-speelster mee op de foto.

v.l.n.r. Greet Faes, Greet Lenaerts en Annemie Vander Straeten
(Klik op de foto voor een grotere weergave)