Scrabble Ranking

5 juni 2011

Floris van Ouwerkerk wint in Lede

Nadat de gemeente in 2010 zaal De Bron had opgevorderd voor verkiezingen, kon de club uit Aalst in 2011 op de eerste junizaterdag terug gebruik maken van hun preferente interclublocatie. Zo'n 129 deelnemers gingen op Chipkas uitnodiging in. Ze trotseerden het warme weer, en vonden gelukkig een behoorlijk frisse zaal. Zoals gebruikelijk in Lede zou ook nu Jan De Ridder deel uitmaken van de jury, waardoor de favorietenrol werd doorgeschoven naar de Nederlander Floris van Ouwerkerk.


Elias Van Herpe kreeg de opdracht om de eerste zeven letters uit het zakje te halen. Hij deed dat goed, want de scrabbles KNIEREN, INREKEN of INKEREN waren een haalbare kaart voor alle deelnemers. De jury koos voor INKEREN op B8. Vreemd genoeg -zo bleek later- deed dat niet bij iedereen woorden als PINKEREN en het veel bekendere LINKEREN opdoemen, twee bijzonder lucratieve verleningen van de openingszet. Reeds in de tweede beurt kon men zich hiervan bedienen, maar de gedane vondsten moesten allemaal onderdoen voor VERFOEID, de tweede scrabble. In beurt vier kwam de hoogste score van de partij eraan. Niet met de scrabble CELSNAAR, maar wel met CLEANS in aanbouw met LINKEREN. Wie die mogelijke aanbouw over het hoofd gezien had, was op achtervolgen aangewezen. Dat was helemaal het geval voor Omer Van Hoecke die met zijn LANCES (een werphengel in de visserij) botving in de nochtans overvolle woordenpoel van Van Dale. Eigenlijk was na de vierde beurt de eerste wedstrijdhelft voor 80% gespeeld. De woorden die volgden, gaven het wedstrijdbord wat meer gestalte, maar grote verschuivingen in de stand bleven uit. Na de koeken vernamen de deelnemers dat drie spelers minder dan tien punten hadden gemist. Favo Floris stond op kop met 537 op 539 punten. Zijn landgenoot Bert van der Loo, en de West-Vlaming in vorm Herman Vanackere, deelden de tweede plaats met 531 punten.  

KNIER: scharnier
PINKEREN: pinkelen, een bepaald jongensspel spelen

LINKEREN: (link, linker, linkst) vals, gevaarlijk, leep.
CELSNAAR: een snaar van een cello

In de twaalfde beurt van de wedstrijd botsten tal van deelnemers tegen de beperkingen van Van Dale. Terwijl makkelijke 40 punten maar voor 't oprapen waren, gingen dertig spelers voor de verlenging van CLEANS naar CLEANSTEN. Dat bracht acht punten meer op, ...zo dachten ze. Dat de ene wielrenner cleaner is dan de andere, en misschien zelfs de cleanste is van het ganse peloton, dat is nog niet doorgedrongen tot Van Dale. In beurt dertien kwam TEUGDE op het bord, en dat was meteen de kapstok voor PANCAKE, de derde scrabble van de partij. Zij die zich daarvan bedienden konden hun score behoorlijk opsmukken. Een vierde scrabblemogelijkheid diende zich aan in beurt achttien. GEIJSDEN en GEJENSDE konden rekenen op de scrabblebonus van 50 punten, en dat zorgde nog voor grote verschuivingen in de stand. Na twintig beurten zat de partij erop.  

TEUGEN: beteugelen
PANCAKE: cosmetisch middel (geen mv. !)
IJZEN: in ijs leggen
JENZEN: gooien, smijten, rukken


Klik op de foto voor een grotere weergave

Ondanks het feit dat Floris van Ouwerkerk in de tweede wedstrijdhelft met MISWOGEN tegen een nulscore aanliep, en zo 44 punten verloor, was hij een maatje te sterk voor de andere deelnemers. Floris (925 pt. op 977) zag zestien maal de hoogste score, en was één van de tien spelers die vier scrabbles zag. Ook Luc Steels (912 pt.), Christine Feijen (908 pt.), Herman Vanackere (905 pt.) en Gerda Van Mierlo (903 pt.) rondden de kaap van 900 punten. 

De volledige individuele uitslag vind je hier.De top tien, met rechts vooraan winnaar Floris
(Klik op de foto voor een grotere weergave)