Scrabble Ranking

9 mei 2010

Jan De Ridder wint met kleine voorsprong in Genk.

De nieuwbakken burgemeester van de stad Genk plaatste voor aanvang van het spel een korte speech, waarna spelleidster Erna Darcis hem de eerste letters liet trekken. WIEKTE opende het spel. In de tweede beurt werd daar EISER over zijn volle lengte tegenaan geplakt. In diezelfde beurt stond ook SIRE te wenken, maar wie voor dat woord koos, kreeg onverwacht een nulscore. Twintig spelers, waaronder Bert van der Loo en Danny Crabbé, liepen tegen de lamp. Ook beurt drie leverde belangrijke nulscores op. MENS was goed voor 36 punten, maar wie met OMZIENS 16 extra punten trachtte te vergaren, moest ondervinden dat van Dale dat woord niet kent. Bert van der Loo (alweer), maar ook Luc Steels, Annemie De Waele en nog dertien anderen kwamen zo op achterstand. Ook beurt vier zou een belangrijke rol spelen: VACUUM kwam uit het zakje, maar wie niet wist dat een MENS kan verlengd worden tot AMENS kon de volle buit van 50 punten niet binnenhalen.

In de zesde beurt behoorde TOEBONZE (66 pt.) tot de mogelijkheden. Iedereen liet deze eerste scrabblemogelijkheid onbenut. Het risico enerzijds, en de relatief beperkte puntenwaarde anderzijds, maakten dat de deelnemers kozen voor één van de vele mogelijkheden die meer dan 40 zekere punten opleverden. Riccardo Ounane vergaarde als enige 48 punten met de vierklapper OMBIEZEN. Het applaus voor zijn solo echoode nog wat na in het schoolgebouw toen hij in de zevende beurt met OUPA alweer soleerde. In de beurten die ons toen nog scheidden van de pauze werden moeilijke woorden lustig tegen mekaar geplakt, met mooie scores als beloning: ROUGH, JUDAS en ONAGER kregen een plaatsje in de linkeronderhoek van het bord en trokken de voorlopige totaalstand op tot 415 punten.

WIEKEN : vliegen, zich op wieken voortbewegen
OUPA : grootvader
ROUGH : niet tot de golfbaan behorend gedeelte van een golfterrein
JUDASSEN : kwellen, treiteren
ONAGER : kleine, wilde halfezel


Onagers, meer bepaald een onager en een onagertje

Het verrastte weinigen dat Riccardo Ounane (403 pt.) aan de pauze de stand aanvoerde. Jan De Ridder (392 pt.) moest niet veel voor de leider onderdoen. Jan de Kruiff (370 pt.) en het trio Filip Overath, Floris van Ouwerkerk en Ronny Rutten (369 pt.) volgden verderop. De tweede wedstrijdhelft kreeg met SERA (53 pt.) en EXOOT (63 pt.) een snelle start. Nadien zorgden twee makkelijke beurten voor een -weliswaar onmuzikaal- intermezzootje. Stilte voor de storm, zo zou blijken! In de beurten 15 en 16 volgden de twee mooiste trekkingen van de wedstrijd. Telkens waren meerdere scrabbles mogelijk. KORBEELS (95 pt.), en nadien GEDINGEN (76 pt.) dikten de tussenstand serieus aan. Wie in één van die beurten een nulscore kreeg, mocht in die fase van de wedstrijd het ergste vrezen voor zijn eindresultaat. In het nullenlijstje vielen vooral de namen van Bert van der Loo (zijn 4e), Bertrand De Bouvere (zijn 3e) en Karin Van Linden (haar 3e) op. Na 16 beurten volgden er nog vijf, maar het spel was op dat moment eigenlijk gespeeld. Met TECTYL (39 pt.) en KNUF (36 pt.) werden nog twee moeilijke woorden opgedist, maar hun meerwaarden waren zeer beperkt en dus weinig belangrijk. Enigszins verrassend namen de deelnemers nota van de nulscore die Riccardo Ounane liet optekenen in de 19e beurt. De 39 punten die hij toen verloor, maakten de strijd voor de eindzege superspannend. In de 21e beurt werd de partij beëindigd met PF. Voor de ene een zucht van verlichting, voor de andere een uiting van ontgoocheling om het behaalde resultaat.

SERA : meervoud van serum
EXOOT : uitheemse planten- of dierensoort
KORBEEL : schoorbalk tussen een verticale en een liggende balk
TECTYL : anti-roestmiddel
KNUF : iemand die knort (als varkens)


Korbeel (mv. korbelen, korbeels),
Karbeel (mv. karbelen, karbeels),
zijnde de korte, schuin oplopende schoorbalken

Voor de zesde keer op rij won Jan De Ridder (871 pt. op 920 pt.) een interclub. Jan de Kruiff (868 pt.) werd tweede. Filip Overath (865 pt.) die na vele jaren terug deelnam aan een rankinginterclub kwam via de grote poort het scrabblerijk terug binnen. Hij moest zijn derde plaats delen met Floris van Ouwerkerk. Riccardo Ounane werd vijfde en realiseerde zich dat zijn nulscore hem van een grootse zege had gehouden.

Greet Lenaerts (785 pt.) van Verba Rotselaar eindigde op de 23e plaats en won de B-trofee. Haar clubgenote Anne Cardyn (782 pt.) deed bijna even goed. Els Bus (637 pt.), Karin Van Linden (644 pt.), Bert van der Loo (646 pt.) en Bertrand De Bouvere (660 pt.) kenden een offday en konden niet anders dan ontevreden zijn met hun scores van 58 à 63 rankingpunten.

Het is nu wachten tot 26 juni op de volgende rankinginterclub. Organisator Littera streeft ernaar om aan de NTSV-leden die op die dag van heinde en verre naar Tessenderlo afzakken een heel toffe, vlotte organisatie aan te bieden. Noteer die afspraak alvast in je agenda!