Scrabble Ranking

11 april 2009

Interclub van het dertigjarige Blanco Tielt

Het dertigjarige Blanco Tielt slaagde erin om 159 NTSV-leden warm te maken voor haar jaarlijkse interclub. Tijdens de voorafgaande inschrijvingen was al gebleken dat alle scrabbletoppers van de partij wilden zijn. Ze kwamen ook allen effectief opdagen, waardoor Blanco kon gewagen van het sterkste deelnemersveld ooit.

Wil je in afwachting van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier .

Rechts vooraan: Josée Lambrechts die zou eindigen
op een knappe 13e plaats.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wedstrijdleider Joseph Vandaele straalde nog meer dan gewoonlijk. Hij bleek enkele dagen voordien voor de tweede keer in zijn leven grootvader geworden te zijn. Na een kleindochter heeft hij nu met de kleine Lars ook een kleinzoon. Eens twee uur liet Joseph zijn blijdschap op een iets lager pitje branden, want hij moest zich concentreren op de wedstrijd en de goede leiding ervan. Op dat moment kon nog niemand weten dat de wedstrijd eigenlijk al grotendeels zou gespeeld zijn na negen beurten, toen reeds viermaal alle blokjes werden weggelegd. Tussendoor lukte Litteraan Herman Theys erin om met HAAGMUS de enige solo van de wedstrijd te vormen. Op de vorige interclub in Gent was hij auteur van de solo NAAFREM. Twee interclubs na mekaar uitpakken met een solo: zelden gebeurd! Beurt negen was ontegensprekelijk het meest cruciaal. Zij die het getrokken blanco blokje gebruikten voor de letter "G" konden -zeker in de heersende paasperiode- makkelijk de scrabble ZALIGSTE ontwaren. Of beter nog het 106 punten tellende anagram ervan, nl. ZESTALIG. Wie echter geen "G" gebruikte en koos voor bijvoorbeeld ZEILMAST of ALZIENDS (het alziend oog) kregen een verrassende nulscore. Van Dale kent tientallen soorten masten, doch geen mast om er een zeil aan te bevestigen... Onoverbrugbare kloven werden geslagen. Na tien beurten bedroeg de max 596 punten. Twee spelers van 't Peirt Dendermonde hadden zich losgewerkt van de rest van het deelnemersveld: Willy Van Laethem leidde met 560 pt., Marianne Van Den Nest volgde op 15 punten. Omer Van Hoecke en Jos Leyssens deelden 22 punten verderop de derde plaats. Met nog een andere Peirt-speler op plaats vijf, nl. Marc Seghers, leek de formatie uit Dendermonde op weg naar een prachtige clubprestatie.


Van voor naar achter: Genker-denker Rudi Boesmans en
Dave De Schacht van Coxhyde Koksijde.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de pauze kon geen scrabble meer gelegd worden. De max werd in negen beurten nog aangedikt met (slechts) 391 punten. Vooral nulscores veroorzaakten nog verschuivingen in de stand. Willy Van Laethem en Marianne Van Den Nest hielden stand. Jan De Ridder strandde drie punten na Marianne op een derde plaats. Een nulscore had Marc Seghers nog teruggeslagen naar een dertiende plaats, maar de clubzege kon 't Peirt niet ontsnappen. De streekgenoten van Aalst plaatsten drie spelers in de top tien, maar ze moesten zich helaas neerleggen bij het meesterschap van 't Peirt. Ex aequo met Marc Seghers eindigde zijn ex-clubgenote Josée Lambrechts, nu lid van Alles Af Antwerpen. Mede dankzij haar goede prestatie in Tielt bereikte Josée een nieuwe persoonlijke recordscore in de individuele ranking, en nam ze de leiding in de ranking bij senioren (75 jaar en ouder). Proficiat! Een even grote proficiat verdient Marc Stepman van Ypsilon Heist. Net als in Gent was hij ook in Tielt de beste B-speler.

De prijswinnaars
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


't Peirt Dendermonde won overtuigend de clubtrofee
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.