Scrabble Ranking

24 april 2011

Twee winnaars in Tielt

De vijfde interclub van het seizoen 2011 vond op paaszaterdag plaats in het West-Vlaamse Tielt. De 128 deelnemers vulden de refter van een plaatselijke school. De organisatie had een kruiwagen paaseieren laten aanrukken. Alle aanwezigen zaten met een ei nog voor aanvang van de wedstrijd, en zij die meer wilden zouden zich al scrabbelend moeten nestelen in het topje van de uitslag. Littera Tessenderlo had vanuit Limburg de wisseltrofee meegebracht. Graag zouden ze die nadien terug mee naar huis nemen. 

De trofee, net voor de afreis naar Tielt

Na de eerste beurt bleven alle getrokken letters achter op het bord. Een blanco blokje zorgde voor een handvol mogelijkheden, maar het was COVEREN dat de voorkeur van de jury genoot. Onmiddellijk nadien liet de wedstrijdleider een MENGWALS aanrukken, maar niemand zag of kende die scrabble. Indien de computer zou meegespeeld hebben, dan zou die de wedstrijd al vanaf die tweede beurt een totaal andere richting hebben uitgestuurd. Bij de derde trekking werd een eerste belangrijke plooi gelegd in de uitslag. Wie ORANTEN niet kende verloor al snel 50 punten, ...tenzij men zou kiezen voor de negenletterige NANOMETER. In de drie daaropvolgende beurten bleven scrabbles achterwege, maar aan puntenrijke scores ontbrak het niet. In de zevende beurt behoorde een negenklapper tot de mogelijkheden. Twee blanco blokjes maakten tientallen scrabbles mogelijk, maar het was zoeken tot de laatste seconde naar een negenklapper. Nadien bleek die niet tot de mogelijkheden te behoren. De scrabble INGEHUWD was goed voor 98 punten, de hoogste score uit de partij. Nog voor de pauze bleven met YENS en EXIL enkele dikke letters achter op het bord. Na tien beurten stonden 655 punten op de scoreteller. Jan De Ridder leek weer op weg naar een volgende zege, want hij had onderweg slechts drie puntjes aan zich laten voorbij gaan. Filip Overath van Zandloper Lommel (643 pt.) en Bram Wydooghe van Syllabe Izegem (625 pt.) vervolledigden de voorlopige top drie.

De tweede wedstrijdhelft kende een kalme start. Enkele beurten lang veranderde de tussenstand nagenoeg niet, tot in de dertiende beurt de vinders van GRUBJES beloond werden met veel meerpunten. In de laatste zeven beurten volgden nog drie scrabbles. Tweemaal waren er tientallen mogelijkheden, waardoor het relatief makkelijk was om de scrabblebonussen mee te pikken. Dat kon zeker niet gezegd worden van de scrabble in de vijftiende beurt. Wie toen niet vies was van ZEIKSNOR deed een zeer goede zaak. Niemand koos voor ZINKDOOS, de enige andere mogelijke scrabble. Na twintig beurten was de partij voorbij. De klokken waren gul geweest: zes scrabbles en evenveel andere woorden die minstens vijftig punten opbrachten, hadden geleid tot een totaalscore van 1179 punten. Elf deelnemers waren erin geslaagd om meer dan 1000 punten te vergaren. Het was Rina Van Mierlo, winnares in Heist, die met 1004 punten net naast een toptienplaats greep. In een moeilijke tweede helft verloren zelfs de beste spelers nog relatief veel punten. Dat gold ook voor Jan De Ridder. Filip Overath slaagde er in om Jan bij te benen, maar hij raakte er niet voorbij. Beiden eindigden op een eerste plaats. Ze behaalden niet alleen evenveel punten, maar ook evenveel scrabbles en evenveel maxen. Ze waren dus zeer aan elkaar gewaagd. Jan de Kruiff was gelukkig met zijn derde plaats, al had het beter gekund, zo zei hij.

Op Pasen zelf dankt Jan De Kruiff Blanco Tielt voor de paasattentie-in-stijl die zijn 3e plaats begeleidde. "De paashaasjes overleefden de lange terugreis naar Nederland niet. Het uitzonderlijk warme weer transformeerde de haasjes in een chocoladepasta, die zich op de paasboterham uitstekend liet smaken. Voorwaar Vlaamse topkwaliteit!"  
 
Filip en Jan, zij aan zij na 20 beurten.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De volledige individuele uitslag vind je hier.