Scrabble Ranking

28 februari 2009

Interclub Homerus Gent

Homerus Gent ontving op 28 februari 160 deelnemers op haar vierentwintigste interclub.Het werd een wedstrijd met een hoge eindscore. Maar liefst 45 spelers scoorden meer dan 1000 punten.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .


In 2008 startte wedstrijdleider Rob Rondou de wedstrijd met KINKY (= enigszins pervers). In de editie 2009 haalde hij in de openingsbeurt K,U,T,M,E,I,D uit het letterzakje. Wie resoluut ging voor KUTMEID liep echter een blauwtje. ROTWIJF en KUTWIJF staan in Van Dale. Ook ROTVENT en KUTVENT bestaan. Een ROTMEID heeft echter geen KUT-equivalent. "Wat een kutstart", zo zullen de pechvogels gedacht hebben. De jury liet MUIKTE (muiken=meuken, zacht maken) op het bord leggen. In beurt drie werd de loopplank klaargelegd voor de eerste scrabble: INSCHEPE leverde maar liefst 119 punten op. Ook met o.a. SCHIEPEN en SCHIMPEN kon de scrabblebonus relatief makkelijk verdiend worden. In beurt zeven vielen 40 nullen. Zij die WEERDOEN indienden bij de jury kregen hiervoor inderdaad geen punten. Een bijzonder pijnlijk verdict, zeker omdat tientallen andere deelnemers wel dikke punten scoorden met het anagram ONWEERDE. Een eerste serieuze schifting was gemaakt. In de daaropvolgende beurten schiepen achtereenvolgens BLOW (=trek aan een marihuanasigaret) , en de scrabble SPIEKEND, twee mogelijkheden op een negenklapper. In beurt tien was het goed raak. Zij die GESCHENK vonden, kregen 221 punten cadeau. Wie miste, kon een goede uitslag op zijn/haar buik schrijven. De tweede grote schifting was een feit. Een fenomenaal maximum van 741 punten sierde na tien beurten het wedstrijdblad. Een vijftal deelnemers had zich licht afgescheiden van de rest: Riccardo Ounane leidde met 739 punten. Jan De Ridder (735 pt.), Frank Jolie (732 pt.), Henk Jongepier (729 pt.) en Herman Vanackere (728 pt.) volgden op zeer korte afstand.


In de elfde beurt kwam WILDST op het bord. Een voorbode voor wat zou volgen in de twaalfde beurt misschien? Probeersels als ERFNAAM en AFRAMEN zouden toen voor hevige deining zorgen in de tussenstand. De jury moest voor die woorden immers 80 nullen uitdelen (= exact 50% van de deelnemers), en dit terwijl anderen met AFNAME 41 belangrijke punten scoorden. Litteraan Herman Theys legde zich helemaal plat op zijn stuur en lukte met NAAFREM (= soort fietsrem) een soloscrabble. Zijn buit bedroeg 85 punten. Van de top vijf ontsprong alleen Frank Jolie de nullendans. In beurt zeventien werden een laatste maal alle letters weggespeeld. Twee blanco's maakten toen vele tientallen scrabbles mogelijk. De figuurlijke NIJVEN (nijf = mes) konden opgeborgen worden na negentien beurten. De maximumscore wees toen 1215 punten aan, het derde hoogste totaal op een rankinginterclub sinds juli 2002.

Winnaar werd Frank Jolie, voormalig voorzitter van De Wase Sint-Niklaas. In de voorbije dertien maanden vertoonde hij zich niet meer op het interclubfront. Voor aanvang van de wedstrijd liet hij zich ontvallen dat hij blij zou zijn met een plaats in de top dertig. Het werd veel meer dan dat, en het was hem zichtbaar door iedereen gegund. Riccardo Ounane eindigde tweede, en Michel Verfaillie derde. Geen enkele vrouw slaagde erin om in de top tien te eindigen. Franks voorsprong was eerder bescheiden, waardoor maar liefst twintig andere deelnemers meer dan 90 rankingpunten binnenhaalden. Onder hen ook twee B-spelers, nl. Marc Stepman van Ypsilon Heist (13e met 94.43 RP) en Guido Laurent van 't Peirt Dendermonde (21e met 90.72 RP).

Herman Theys geniet na van zijn soloscrabble


Frank Jolie, winnaar na 13 maanden
afwezigheid op een interclubDe top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)De Wase Sint-Niklaas, glunderend winnaar van de clubbeker
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.