Scrabble Ranking

12 november 2006

Eerste editie van Mortselse interclub

Het interclubseizoen 2006 werd op 11 november afgesloten in Mortsel. Het werd een organisatie die velen zich nog lang zullen herinneren, en dit om de meest diverse redenen. Omwille van verkeersongevallen tussen Brussel en Antwerpen ontbraken op het normale aanvangsuur nog minstens 15 deelnemers. Gelukkig voor de afwezigen was er voor aanvang van de partij een kleinschalige ceremonie gepland. Het NTSV zette immers de trouwste interclubbezoekers in de bloemetjes. Dit nam al snel een kwartier in beslag, een tijdspanne waarin nog menig deelnemer arriveerde. Het waren uiteindelijk enkel de deelnemers van Vinding Leuven en Verba Rotselaar, zeven in totaal, die in het Lepelhof aankwamen toen het spel al begonnen was. Zij verkozen om niet meer deel te nemen en in een naburig zaaltje een eigen partijtje op te zetten.


Even wachten op de pechvogels....
(Klik op de foto voor een iets grotere weergave)

Hedwig Clymans van Vandalen Schoten ging de uitdaging aan om op de eerste Antwerpse organisatie het spel in goede banen te leiden. Antwerpen was die dag gaststad voor de 35e Vrouwendag, en zo stelde Hedwig terecht, dan moet het zeker kunnen dat een vrouw het spel leidt. Het spel kende een veelbelovende start met de scrabble UITDAGE. Nadat in de tweede beurt SCHOUD (schouden = in kokend water dompelen) op het bord kwam, werd het prompt verlengd worden tot SCHOUDERT. In de vierde beurt werd ook de openingszet verlengd. UITDAGENDSTE en UITDAGENDERS leverden meer punten op dan de scrabble STUDAXEN. Tussendoor werd de aanwezige netwerkspecialist Marc Stepman meermaals in de jurykamer ontboden om een computerprobleem op te lossen, met tijdverlies tot gevolg. De deelnemers bleven gelukkig verwend met aangename lettertrekkingen. Zo konden in de zevende en achtste beurt alle letters weggespeeld worden. Eerst met BEMALEND of BEDELMAN, nadien met het weinig gekende APENMUNT. De vinders en kenners van dit woord scoorden belangrijke meerpunten. Na tien beurten bedroeg het theoretische maximum 542 punten. Jan De Ridder (508 pt.) voerde de tussenstand aan, gevolgd door Riccardo Ounane (472 pt.) en kersvers West-Vlaams kampioen Bertrand De Bouvere (465 pt.).


De vuurdoop voor Hedwig Clymans
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de pauze waren de computerproblemen onder controle, doch toen liet de micro het afweten. In afwachting van de aanlevering van nieuwe batterijen, klaarde Hedwig een tijdje de klus zonder technische hulpmiddelen. Met stevige stem riep ze de letters af voor de elfde beurt. Toen volgde de grootste nullenregen uit de scrabblegeschiedenis. Exact tachtig (80) deelnemers verlengden APENMUNT tot APENMUNTJE, en hoopten zo 63 punten te verdienen. Het werd echter nul, niks, zero, nihil, nada, niente... Apenmunt wordt volgens Van Dale alleen gebruikt in de uitdrukking "...met apenmunt betalen". Nevenvormen bestaan niet. Zij die minder gulzig waren en opteerden voor de 43 punten van ZERE deden uiteraard een zeer goede zaak. Nadien volgden nog tien beurten met een maximale puntenwaarde tussen 30 en 46 eenheden, met uitzondering dan van de vijftiende beurt, waarin enkele scrabbles mogelijk waren. De jury verkoos NEGATIE boven LEGATIE. De partij werd met CONTRA afgevlagd na 21 beurten. De computer bereikte net als de deelnemers een maximumscore van 1008 punten. Mechelaar Jan De Ridder won met ruime voorsprong. Riccardo Ounane en Bertrand De Bouvere hielden stand op de tweede, respectievelijk derde plaats. Voor Jan was het de zevende overwinning op rij. Hij startte het seizoen 2006 met vijf wedstrijden die hij niƩt won, de laatste op paaszaterdag in Tielt. Daarna won hij alle interclubs waaraan hij deelnam. Hoe lang nog? Gerda Van Mierlo, Marleen Vandooren en Anne Daniels werken zich met hun toptienplaats op in de vrouwenranking.

Na de pauze hadden drie Litteranen zich opgewerkt naar een plaats in de top tien, waardoor voor de negende keer op veertien interclubs de clubtrofee voor Littera was. Alleen Et*cetera Genk kon het verschil met Littera enigszins beperkt houden.


Leo Van Dievoort overhandigt de trofee aan klasbak Jan De Ridder
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De individuele uitslag (max. 1008 pt.)

1. Jan De Ridder/ Mechelen / 964 pt. / 100 RP
2. Riccardo Ounane/ Aalst / 913 pt. / 95.51 RP

3. Bertrand De Bouvere/ Heist / 892 pt. / 93.66 RP
4. Gerda Van Mierlo/ Genk / 877 pt. / 92.34 RP
5. Frans Symons/ Tessenderlo / 874 pt. / 92.08 RP
6. Marleen Vandooren/ Deinze / 870 pt. / 91.73 RP
7. Stefaan Roels/ Tessenderlo / 852 pt. / 90.14 RP
8. Anne Daniels/ Genk / 849 pt. / 89.88 RP
9. Marc Seghers/ Dendermonde / 846 pt. / 89.61 RP
10. Ronny Heylen/ Tessenderlo / 843 pt. / 89.35 RP

Andere goede prestaties die opvallen in de individuele uitslag:

20. Frany Gregoor (B1) / Genk / 814 pt. / 86.80 RP
63. Christiane Fastenaekels (B3) / Jette / 692 pt. / 76.06 RP
77. Leonel Van Elsuwe (B4) / Deinze / 667 pt. / 73.86 RP
89. Rachel Temmerman (B4) / Heist / 645 pt. / 71.92 RP
105. Bart Jan Modderman (B5) / Utrecht / 620 pt. / 69.72 RP

Enkele opvallende, minder goede prestaties:

62. Erna Darcis (A3) / Genk / 693 pt. / 76.14 RP
101. Frank Jolie (A3) / Sint-Niklaas / 629 pt. / 70.51 RP

125. Linda De Groote (A5) / Gent / 588 pt. / 66.90 RP

De clubuitslag

1. Littera Tessenderlo / 22 / F. Symons, S. Roels, R. Heylen
2. Et*cetera Genk / 32 / G. Van Mierlo, A. Daniels, F. Gregoor
3. 't Peirt Dendermonde / 63 / M. Seghers, W. Van Laethem, R. VD Jeught
4. Chipka Aalst / 70 / R. Ounane, J. Van Herpe, M. Antheunis
5. De Wase Sint-Niklaas / 78/ C. Hennekam, A. Houtveen, H. JongepierHet glunderende en bijzonder fiere trio dat voor Littera de clubtrofee won
(Klik op de foto voor een grotere weergave)