Scrabble Ranking

11 maart 2006

Alleen lovende woorden voor overleden Staf De Vylder

Staf De Vylder, lid van Alfabet Putte, is overleden aan een slepende ziekte. Hij was meer dan 25 jaar actief in het scrabblewereldje, en hij was een vaak geziene gast op interclubs. Gaston Serneels, voorzitter van Alfabet, schets Staf als volgt:

"Staf, geboren in Marche-en-Famenne, is als kind overgekomen naar Mechelen waar hij enkele jaren in een weeshuis verbleef. Hij was bijna zijn ganse loopbaan als klusjesman werkzaam in een school te Mechelen. Hij was tevens één van de eerste leden van de Mechelse club Heureka, toen die omstreeks 1979 werd opgestart. Later werd hij lid van Alfabet Putte. Hij miste uiterst zelden een clubpartij, tot hij geconfronteerd werd met zijn ziekte. Zijn laatste deelname aan een wedstrijd te Putte was op 30 november 2005. Hij heeft helaas die partij niet heeft kunnen afmaken omwille van de pijn die tussendoor opstak. Alhoewel geen topspeler miste hij niet graag een interclub. In de club, maar ook op interclubs, was Staf steeds bereid zich nuttig te maken waar nodig. Zo was hij een goede kracht bij de organisaties van de interclubs van Alfabet te Schriek, maar met evenveel enthousiasme assisteerde hij op de interclubs te Mechelen. Niettegenstaande zijn ziekte en de reeds zichtbare moeilijkheden heeft hij zich in november 2005 toch nog willen inzetten op de interclub te Mechelen. Hij zag werk en wist van aanpakken. Iets dat ook opviel bij Staf was dat hij niets kon zien verloren gaan. Al wat nog enigszins bruikbaar kon zijn werd bewaard. Zo verzamelde hij op wedstrijden de rest van de beurtbriefjes om er nieuwe boekjes mee samen te stellen. Hij ging ook graag met vakantie, en wekelijks op zondagavond trok hij samen met vrienden naar een dancing waar hij zich echt kon vermaken. Bijna elke week mochten we ons aan een nieuwe mop verwachten, waaraan hij zelf tijdens het vertellen telkens evenveel plezier beleefde als de toehoorders. Zijn aanwezigheid in de club was voelbaar positief, hij hielp mee de sfeer bepalen, we zijn hem dankbaar en zullen hem missen.


Staf De Vylder

Jan Wouters, voorzitter van Heureka Mechelen, over Staf:

"Ook al was Staf de laatste jaren aangesloten bij Alfabet, hij is steeds iemand geweest die altijd klaar stond om te helpen, en hij is steeds nauw betrokken gebleven bij Heureka. Staf was een stille kracht, iemand die altijd klaar stond om te helpen achter de schermen, hij hoefde niet op te vallen. De beurtbriefjes nummeren, tafels en stoelen verslepen, bordstaanders repareren, voor papieren lopen, gewoon aanwezig zijn als hem gevraagd werd, hij deed het allemaal met plezier! Scrabble was een groot deel van zijn leven! Staf zal vooral herinnerd worden als een gemoedelijk, vriendelijk, behulpzaam en zeer sociaal man, alom geliefd en gekend bij vrijwel alle toernooi-scrabbelaars! Als eerbetoon aan Staf gaat Heureka Mechelen haar interclub naar hem noemen (Memorial Staf De Vylder) en zal zijn stoel, naast de spelleider op het podium, dit jaar leeg gelaten worden. Staf was een fijn en goed iemand, we zijn hem erg dankbaar voor alles wat hij voor scrabble in het algemeen en voor Heureka in het bijzonder heeft betekend!"

Staf speelde zijn laatste interclub in Dendermonde (september 2005). Het lukte er één van de beste prestaties uit zijn "scrabble-loopbaan". Zijn score van 757 op 1001 punten was goed voor een A-score, een score die hij zeker als mens -en dat is nog veel belangrijker- ook verdiende. Daar is ieder het over eens.