Scrabble Ranking

26 februari 2006

Jan De Kruiff, nummer één op de eerste Leuvense interclub

Voor het eerst in de geschiedenis van het NTSV werd in Leuven, de Vlaamse universiteitsstad bij uitstek, een scrabble-interclub georganiseerd. Burgemeester Louis Tobback kwam de 145 deelnemers begroeten. In zijn gekende stijl trok hij de letters van de eerste beurt. Met HUIEN kwam meteen een woord met drie verschillende klinkers op het bord, iets wat mogelijkheden inhield voor de volgende beurt(en). In de tweede beurt kwam de eerste scrabble aanwaaien. Met SLAGWIND konden 78 punten verdiend worden. Zij die WALGENDS, of een andere scrabble probeerden, kregen een nulscore. In de derde beurt konden alweer alle letters weggespeeld worden. De meesten deden dat met OPPEREN of OPPERDEN, doch OPENSPER leverde meer punten op en kwam dus op het bord. Na drie beurten waren de kaarten al duchtig geschud. In beurt vijf zorgde Jan Cornet van Vandalen Schoten voor de enige solo van de partij. Zijn vondst MOEKIMS, een woord van islamitische oorsprong, werd door niemand anders gevonden. Tot aan de pauze vielen er verder geen spectaculaire woorden te noteren.

Na de taart werd het spel verdergezet met vier belangrijke beurten op rij. Eerst werd met MAJEURE, een mooie plakker én tegelijk een vierklapper, de score met 73 eenheden opgevoerd. Een handvol toppers kreeg een belangrijke nulscore, o.a. met de scrabblepoging "MAJEURTJE", of de vierklapper in spe "MARETJE". In de twaalfde beurt waren acht scrabbles mogelijk. RONDKIJK en DOORKIJK waren het makkelijkst te vinden. Diegenen die wisten dat GENIE kon verlengd worden tot GENIEN (mv. van genius = beschermgeest, schutsengel) konden het voor de hand liggende KIJKENDE kwijt op het bord, en kregen hiervoor 71 punten. In de twee daaropvolgende beurten werd met VAGO en LEBBER de maximale score met 114 punten opgedreven. In de 16e beurt volgde de vierde scrabble. ONTAARDE leverde 62 punten op. De hoogste score uit de partij volgde meteen nadien. ZEEVOND én VERZOND waren beide goed voor 112 makkelijke punten. Er was haast geen afscheiding in de scores waardoor het werkelijk wachten was tot na de laatste beurt alvorens de concentratie op een lager pitje te zetten. Met DETOX (41 pt.) werd na 19 beurten de partij afgesloten. De maximumscore bedroeg 981 punten.

Nadat hij drie maanden geleden de Mechelse interclub won, kwam Jan De Kruiff (Lettergreep Amersfoort) ook in Leuven de zege wegkapen. Zijn vriend Bert van der Loo deed dat tussendoor ook in Gent, waardoor het lijstje Nederlandse overwinningen op korte tijd behoorlijk aangroeide. Jan komt dankzij deze prestatie terug postvatten in de A2-categorie van de ranking. Erna Darcis uit Genk, en Jan De Ridder van Heureka Mechelen legden samen beslag op de tweede plaats. Littera Tessenderlo won de clubbeker, voor Vandalen Schoten dat verrassend sterk uitpakte.


Winnaar "Janneman", de expliciete scrabblefan

De individuele uitslag (max = 981 pt.)

1. Jan De Kruiff / Amersfoort / 877 pt. / 100 RP
2. Erna Darcis / Genk / 869 pt. / 98.94 RP
2. Jan De Ridder / Mechelen / 869 pt. / 98.94 RP
4. Marcel Oostenbrink / Veldhoven / 857 pt. / 97.35 RP
5. Jan Cornet / Schoten / 841 pt. / 95.24 RP
6. Frank Rutten / Tessenderlo / 837 pt. / 94.71 RP
7. Riccardo Ounane / Aalst / 836 pt. / 94.58 RP
7. Bert van der Loo / Amsterdam / 836 pt. / 94.58 RP
9. Annie Clissen / Schoten / 828 pt. / 93.52 RP
10. Rita Montauban / Amersfoort / 826 pt. / 93.25 RP
11. Ronny Rutten / Tessenderlo / 814 pt. / 91.67 RP
12. Els Gudders / Destelbergen / 811 pt. / 91.27 RP
13. Ronny Heylen / Tessenderlo / 808 pt. / 90.87 RP
14. Gerda Van Mierlo / Genk / 806 pt. / 90.61 RP

De tien eerste Belgen in de uitslag krijgen een wildcard voor deelname aan de scrabbleinterland België-Nederland. Hierboven vind je hun namen. Onder hen bevinden zich vijf Limburgers!

De clubuitslag (26 clubs)

1. Littera Tessenderlo / 30 / F. Rutten, R. Rutten en R. Heylen
2. Vandalen Schoten / 35 / J. Cornet, A. Clissen en K. Van Linden
3. Lettergreep Amersfoort / 42 / J. De Kruiff, R. Montauban en W. Groen
4. Heureka Mechelen / 58 / J. De Ridder, A. De Waele en J. Gesquiere
5. Et*cetera Genk / 66 / E. Darcis, G. Van Mierlo en R. Van Mierlo

De club uit Tessenderlo neemt na drie van de 14 te spelen interclubs de leiding in de clubcompetitie over van gouwgenoot Et*cetera Genk.