Scrabble Ranking

26 november 2005

Clubbekercompetitie 2004-2005 in opspraak

De reglementen bepalen dat de clubbekercompetitie 2004-2005 aanvang zou nemen in Ronse 2004 en zou afgesloten worden in Ronse 2005. Op exact 14 interclubs konden clubs punten verdienen. Na Ronse 2005 zouden de beste 5 clubs automatisch geplaatst zijn voor de finale, terwijl alle andere clubs die dat wensen zouden kunnen aantreden in een clubbekerkwalificatie, om er te "strijden" voor de vijf resterende finaleplaatsen.

Eind juni 2005, toen reeds 12 van de 14 interclubs verstreken waren, besliste de Raad van Bestuur om dit reglement aan te passen met onmiddellijke ingang (?). De clubbekerkwalificatie werd afgelast. Niet Ronse 2005, maar wel Mechelen 2005 zou dienen als eindpunt. De beste 10 clubs zouden worden uitgenodigd voor de clubbekerfinale, de andere zouden moeten aanvaarden dat ze uitgeschakeld waren.

Sportieve reglementen aanpassen in de loop van de competitie is sowieso niet acceptabel. Indien deze regels dan nog in het Huishoudelijk Reglement vervat zijn, is de inhoud ervan bindend, ook voor de Raad van Bestuur.

Als rankingverantwoordelijke sta ik niet achter de genomen beslissing. Ik heb alternatieve voorstellen geformuleerd teneinde op reglementaire manier tot een andere oplossing te komen. Deze voorstellen werden echter niet aanvaard. Syllabe Izegem en Arendsoog Amsterdam, respectievelijk 11e en 12e in het clubkampieonschap, juichen de beslissing absoluut niet toe. Arendsoog heeft schriftelijk protest ingediend. Littera Tessenderlo die als sterkste club niet benadeeld werd door de onreglementaire beslissing, vindt één en ander ook niet kunnen en is vast van plan om de zaak aan te kaarten op de Algemene Vergadering van januari 2006.

Situatie voor aanvang van de clubbekerfinale: alleen Littera, Chipka, Fair Play, Vandalen en Olympus plaatsten zich reglementair voor de finale. De vijf andere deelnemende clubs konden dit niet. Deze situatie kan aanleiding geven tot protest na afloop van de finale, met alle mistoestanden tot gevolg. Laat ons hopen dat één en ander op de AV op een serene manier kan geëvalueerd worden, en dat de werkende leden het duidelijke signaal geven aan de Raad van Bestuur dat het vzw-statuut van het NTSV moet gerespecteerd worden.