Scrabble Ranking

2 juli 2010

Jan de Kruiff was de beste in Tessenderlo

Voor aanvang van de interclubwedstrijd in Tessenderlo beloofde Ronny Rutten dat hij zijn best zou doen, maar hij voegde er meteen aan toe dat dat voor hem alleen betekende dat hij als wedstrijdleider ervoor zou zorgen dat alleen het lot zou beslissen welke letters zouden worden afgeroepen. De eerste trekking was weinigbelovend: OERAOEE. Slechts zes spelers scoorden met REEE 10 punten. De anderen waren twee punten kwijt en hadden na één beurt nog maar 80% van de max. Met YAWL werd REEE verlengd tot REEEL, en het werd nog fraaier toen in beurt drie BUNNY ten tonele werd gevoerd. Na vijf beurten hadden vier deelnemers nog geen enkel steekje laten vallen: Jan de Kruiff, Willy Van Laethem, Bouma Prateeksha en Patrick De Vreeze.

Een bunny

Vanaf beurt zes nam het spel een wending. Eerst zorgden vier spelers met UITDUW voor een interessante kapstok tot tegen de rechterkant van het bord. Een negenklapper behoorde nadien tot de mogelijkheden. In de trekking die volgde zat een blanco blokje, en dat geeft uiteraard extra mogelijkheden. Geen negenklapper echter, maar wel het knappe WAAGSPEL, goed voor 101 punten. Die grote score was alleen weggelegd voor Herman Vanackere, Rita Van De Ven en Rudi Boesmans. In de daaropvolgende beurt galoppeerden slechts twee spelers naar de hoogste zet. KONIK leverde 38 punten op voor Antoin Meerschaert en Jan de Kruiff. Een duo is mooi, maar een solo mag nog hoger ingeschat worden. Jan De Ridder pakte ermee uit in de negende beurt. Zijn VADDIGER bracht vier puntjes meer op dan het veel makkelijkere GEDRAAID. Vier deelnemers stuurden de anderen met FLEECE de pauze in. Rudi Boesmans (409 pt.) van Et*cetera Genk stond op dat moment aan de leiding. Jan de Kruiff (404 pt.) en Annemie De Waele (397 pt.) bekleedden de tweede en derde plaats.

REE = gereed, vlug, gemakkelijk
YAWL = scheepje met twee masten
BUNNY = serveerster in de nachtclub van Playboy
KONIK = halfwild paardenras
VADDIG = loom, lusteloos

Koniks

Na even van het zonnetje en de koeken van bij de warme bakker genoten te hebben, werd de tweede wedstrijdhelft ingezet met de scrabble AUTOHOES, een solo van Michel Verfaillie. Ook LOSHAKTE en HOEKKAST leverden belangrijke punten op, maar zij die AFHOEST indienden, kregen een nulscore. In de dertiende beurt gaf XENON een edel tintje aan de partij. De 95ste letter die uit het zakje kwam was de Q. Dat weinig populaire blokje had zich lang afzijdig gehouden, maar zou in de laatste negen beurten zesmaal opgediept worden. Dat dit de mogelijkheden niet ten goede kwam, hoeft niet vermeld te worden, maar is bij dezen toch gebeurd. Scrabbles bleven uit, en de totaalscore werd maar met mondjesmaat aangedikt. Dat maakte het niet makkelijk voor deelnemers die achterop geraakt waren om op te rukken in de stand. Jan De Ridder lukte met TJOT nog wel een tweede solo. In de 22ste beurt werd de eindscore nog opgetrokken naar 906 punten. Men moest daarvoor COPEN met CODE of CEDI verlengen tot COPEND.

Xenon

XENON = kleurloos edelgas
TJOT = heuvel (Indië, soldatentaal)
COPEN = weten om te gaan met een situatie

Jan de Kruiff won de wedstrijd met 833 punten. Cris Clonen scoorde 817 punten, goed voor een tweede plaats. Jan De Ridder, die in de tiende beurt voor EIERCAKE geen punten kreeg, kon zich na de pauze nog opwerken naar een derde plaats. Alle andere deelnemers verloren meer dan 100 punten. Mia Roelens van Blanco Tielt eindigde als 24ste en was daarmee de beste B-speelster. Voor de tweede maal in de geschiedenis slaagde een organiserende club erin om de eigen interclub te winnen. Het waren de sterke Cris Clonen (2e), de pas uit vakantie teruggekeerde Frans Symons en een sublieme Rita Van De Ven die de klus voor Littera klaarden. Rita was in de allerlaatste beurt nog teruggeslagen van de 6de naar de 15de plaats. Dankzij de 25 plaatspunten verstevigt de club uit Tessenderlo haar leiderspositie in de clubranking.
Winnaar Jan de Kruiff was niet zo lovend over zijn prestatie: "Het is een schijnsucces, een pyrrusoverwinning. Mijn grootste tegenstrevers kenden een mindere dag". Helemaal klopt dat niet. Jan was één van de zeven spelers die drie scrabbles vond, weliswaar nooit de mogelijkheid met het hoogste aantal punten. Hij slaagde er bovendien in om vijftien maal de hoogste score te vinden, en dat deed niemand hem na. Jan de Kruiff heeft de overwinning niet gestolen. Het was geleden sinds januari 2009 dat hij nog eens de smaak van een IC-overwinning had mogen proeven.