Scrabble Ranking

26 mei 2006

Wie strijkt de eer en de punten naar zich toe in de mijnstreek?

Op 27 mei zal in Genk, aan de voeten van de mijnterrils, de zevende interclub van het lopende seizoen gespeeld worden. Om en bij de 100 deelnemers worden in Genk verwacht. Het is goed merkbaar dat het merendeel van de NTSV-leden in Oost- of West-Vlaanderen gehuisvest zijn. De interclubs in Heist (161 deeln.), Gent (169 deeln.), Brugge (162 deeln.) en Tielt (140 deeln.) mochten een groot aantal deelnemers verwelkomen. Op de NTSV-interclub in het centraal gelegen Leuven werden nog 145 geïnteresseerden genoteerd, doch de opkomst in Utrecht (86 deeln.) en Genk (99 inschrijvingen) valt tegen. Dat verschil kan zeker niet verklaard worden door een "gebrek" aan kwaliteit. De organisaties in Utrecht en Genk moesten in 2005 zeker niet onderdoen voor de gemiddelde kwaliteit van de andere interclubs. Het zal dus wel de afstand zijn die bepalend is.

In het vooruitzicht van de wedstrijd in Genk kunnen we stellen dat het haast zeker is dat in de top van de ranking vijf spelers een mooie zaak kunnen doen:

  • Jan Cornet (7e) van Vandalen Schoten ziet een score van 76.3 RP wegvallen. Hij zal vrijwel zeker over Bert Leyssens en Riccardo Ounane springen, en neerkomen in de A2-categorie. Mogelijk grijpt hij zelfs de vierde plaats, doch dat zal afhangen van zijn eigen prestatie en die van Omer Van Hoecke.
  • Rob Rondou (11e) van Homerus Gent kan een score van 72.7 uitwissen. Het zal moeilijk zijn om hem uit de top-10 te houden. Een progressie van drie plaatsen lijkt waarschijnlijk.
  • Marcel Oostenbrink (16e) van A-stijger heeft de twaalfde plek binnen bereik. Het volstaat dat hij zijn score van Utrecht 2005 (79.7 RP) vervangt door een A3-score (+85 RP).
  • Idem voor Jos Leyssens (17e) van Chipka Aalst. Zelfs bij afwezigheid zal het wegvallen van de 76.7 RP hem een vijftal plaatsen doen opschuiven.
  • Erna Darcis die in Genk de rol van spelleidster zal vervullen, zal met genoegen een score van 70.3 RP uitwissen. Ze zal de top-20 binnentreden. Rita Montauban zal waarschijnlijk moeten vaststellen dat Erna de tweede plaats in de vrouwenranking zal inpalmen. Marleen Van Dooren (13e) zal haar leidersplaats alleen bij een serieuze wanprestatie aan Erna moeten overlaten.

  • Vier andere toppers zullen het moeilijk hebben om hun plaats in de ranking te behouden:

  • Jan De Kruiff (2e) van Lettergreep Amersfoort moet een score van 97.3 RP vervangen. Absoluut geen makkelijke opgave. De kans is groot dat hij zijn tweede plaats terug zal moeten afstaan aan Ronny Heylen..
  • Riccardo Ounane (5e) en Bert Leyssens (6e), beiden van Chipka Aalst, zien scores van respectievelijk 95.8 RP en 97.4 RP naar de archieven verhuizen. De kans dat zij hun positie aan de kop van de A3-rangen kunnen ruilen voor een A2-ranking is gering.
  • Frans Symons (8e) van Littera Tessenderlo, de winnaar van Utrecht 2005, moet zich als objectief stellen om een nieuwe sterke prestatie neer te zetten, zodat hij de schade van zijn wegvallende score van 100 RP kan beperken.

  • Welke club zal de mooie clubtrofee (een authentieke koperen mijnlamp) mee naar huis mogen nemen? Gouwgenoot Littera Tessenderlo heeft de mooiste kaarten, doch de andere clubs zullen erop gebrand zijn om beter te doen.