Scrabble Ranking

30 april 2006

Nieuw record voor Jan De Kruiff

De interclub van Blanco Tielt veroorzaakte niet echt spectaculaire wijzigingen in de ranking. De verschuivingen die we kunnen vaststellen zijn (mede) veroorzaakt door de resultaten van de interclub "Brugge 2005" die wegvielen.

De grootste dalers zijn Hilde Machiels (Littera -18 pl.), Prateeksha Bouma (Arendsoog -14 pl.), Jan Wouters (Heureka -13 pl.), Frany Gregoor (Et*cetera -12 pl.) en Paula Verhelst (Blanco -12 pl.).

Maakten de grootste progressie: Dominique Leppens van Alles Af klimt van de 87e naar de 67e plaats (+20 pl.). Dankzij zijn 12e plaats in Tielt won Marcel Verstraete van Homerus de trofee van de beste B-speler, én springt hij 14 plaatsen vooruit in de ranking, waardoor hij in de A5-categorie terecht komt. Maria Budin van Synthese wint 14 plaatsen. Herman Theys en Christine Bossu, respectievelijk van Littera en Coxhyde, klimmen beiden 11 plaatsen.

Aan de top van de ranking wordt Bert Leyssens, ondanks een goede negende plaats in Tielt, door Ronny Heylen en Jan De Kruiff van de tweede naar de vierde plaats teruggedrongen. Jan De Kruiff vestigt met zijn nieuwe rankingscore (92.25 RP) een nieuw Nederlands record! Nooit eerder stond hijzelf, of een landgenoot van hem, in de ranking met meer punten. Het vorige record (92.00 RP) stond ook op zijn naam en dateerde van 10 april 2004.

Leider Jan De Ridder steekt met zijn 97.66 RP echt boven de concurrentie uit. Dat merkt men beter indien men de top-20 aanschouwelijk voorstelt. In onderstaande grafiek ziet men duidelijk dat de overgang van Ronny Heylen (2e) naar Frank Rutten (20e), in totaal 7.16 RP, zeer geleidelijk verloopt. Het verschil van 5.37 RP tussen Jan De Ridder en Ronny Heylen mag dus haast "fenomenaal" genoemd worden.Bij de vrouwen is de leiding weer stevig in handen van Marleen Vandooren. Dit heeft ze te danken aan haar vijfde plaats in Tielt, terwijl haar belaagster Tina Verdonckt een B-score kreeg voor haar 74e plaats. Tina valt daardoor terug van de 19e naar de 24e plaats, en moet Rita Montauban, Annemie De Waele en Erna Darcis laten passeren. Annemie De Waele en Gerda Van Mierlo maken de grootste progressie. Annemie wordt de nummer drie bij de vrouwen dankzij haar vooruitgang van plaats 29 naar 22. Rita Montauban (21e) gaat haar nog net vooraf (+ 0.13 RP). Gerda Van Mierlo springt na Tielt over 6 vrouwen. Als 40e in de ranking bekleedt ze de 10e plaats bij de vrouwen.