Scrabble Ranking

7 mei 2006

Jan De Ridder lukt in Utrecht de eerste seizoenszege

In het fraaie Utrechtse denksportcentrum verzamelden 86 scrabbelaars voor de zesde ranking-interclub van het lopende seizoen. Onder hen bevonden zich 16 niet-NTSV-leden. De organiserende club IT Utrecht staat immers toe dat ook leden van Scrabble Bond Nederland (SBNL) zich inschrijven. Het geringe aantal SBNL-inschrijvingen geeft aan dat het duplicate scrabbelen in Nederland nog niet echt "in de lift zit".

Aad de Vette was lettertrekker van dienst, en hij maakte er aanvankelijk een "plakkerig" partijtje van. De eerste vier woorden werden immers horizontaal tegen mekaar gekleefd. Pas in de vijfde beurt zou FLOXEN de linkeronderkant van het spelbord ontsluiten. Twee beurten later leverde dat de eerste scrabble op, nl. NABENEND (86 pt.) . Na 10 beurten bedroeg de maximumscore 410 punten. Jan De Ridder vergaarde tot dan 403 punten. Hij leidde voor Luc Steels (396 pt.) en de kersverse vrouwenkampioene Rita De Swaef (391 pt.). Onmiddellijk na de pauze werd met de makkelijke scrabble VERLOPEN de maximumscore aangedikt met 92 punten. Dit woord schepte interessante mogelijkheden op de rechteronderkant van het bord. Dat bleek in de drie daarop volgende beurten. Achtereenvolgens konden met DIJ, de derde scrabble GROENOOG of GORGELEN, en de welbekende QAT de hoogste puntenwaarden verdiend worden. In de vijftiende beurt zette Willy Van Laethem met de solo DUMPS (= schepen voor het lozen van afval op zee) koers naar de bovenkant van het bord . Twee beurten later konden een laatste maal alle blokjes weggelegd worden, en dit zowel op de 'D', de 'U' als de 'M' van DUMPS. Het smaakvolle CRUDITES (=voorgerecht van diverse rauwkostsalades) bracht 100 punten op. Met CURIEUST kon de schade beperkt worden tot 2 puntjes. Na 21 beurten werd de partij afgesloten met een mooie maximumscore van 963 punten.

Na vijf interclubs zonder zege greep Jan De Ridder dit keer niet naast de hoofdprijs. Hij verloor slechts 26 punten. Luc Steels en Rita De Swaef gingen in de tweede wedstrijdhelft niet in de fout en ze behielden dan ook de ereplaats die ze reeds aan de pauze bekleedden. De winnaar doet een goede zaak in de seizoensranking. Menig A2- en A3-speler presteerde immers niet zo best. Litteranen Ronny Heylen (8e) en Frans Symons (10e) beperkten de schade, doch vooral Jan de Kruiff (15e), Riccardo Ounane (17e), Omer Van Hoecke (19e), Stefaan Roels (22e), Bert Leyssens (29e), Willy Van Laethem (33e), Bertrand De Bouvere (38e) en Bert van der Loo (46e) zien hun seizoensranking minder glans krijgen.

Slechts 12 clubs waren met minstens drie leden aanwezig. Alleen zij konden in aanmerking komen voor de clubzege, en eventueel interessante scores voor de clubranking binnenhalen. Twee clubs staken boven de andere uit. Onder hen ook alweer Littera, dat voor de derde keer op rij 32 plaatspunten verzamelde. Vandalen Schoten behaalde dezelfde score, doch op basis van de ex aequo-regels kreeg deze Antwerpse club de clubtrofee. Deze overwinning hebben ze vooral te danken aan de vierde plaats van hun vaste waarde Jan Cornet, en de prachtige vijfde plaats van Karin Van Linden. Karin, tijdens de wedstrijd geflankeerd door twee knappe mannen (Omer Van Hoecke en Ronny Rutten), slaagde erin het hoofd koel te houden en lukte de beste rankingscore uit haar "scrabblecarrière".v.l.n.r. Odrada Van de Vliet, Jan Cornet en Karin Van Linden bezorgen Vandalen Schoten de cluboverwinning

De individuele uitslag (max. 963 pt.)

1. Jan De Ridder / Mechelen / 937 pt. / 100 RP
2. Luc Steels / Destelbergen / 917 pt. / 96.87 RP

3. Rita De Swaef / Deinze / 908 pt. / 95.45 RP
4. Jan Cornet / Schoten / 896 pt. / 93.57 RP
5. Karin Van Linden / Schoten / 879 pt. / 91.28 RP
5. Jos Van Rooijen / SBNL / 879 pt. / 91.28 RP
7. Carla Adelaar / Amsterdam / 876 pt. / 90.44 RP
8. Ronny Heylen / Tessenderlo / 871 pt. / 89.66 RP
9. Theo Veenhof / SBNL / 859 pt. / 87.77 RP
10. Rita Montauban / Amersfoort / 858 pt. / 87.62 RP
10. Frans Symons / Tessenderlo / 858 pt. / 87.62 RP

De clubuitslag

1. Vandalen Schoten / 32 / J. Cornet , K. Van Linden , O. Van de Vliet
2. Littera Tessenderlo / 32 / R. Heylen , F. Symons , R. Rutten
3. Chipka Aalst / 61 / R. Ounane , J. Van Herpe , M. Antheunis
4. Et*cetera Genk / 65 / G. van Mierlo , E. Darcis , E. Bus
5. Peirt Dendermonde / 73 / M. Clauwaert , M. Seghers , M. Van Den Nest