Scrabble Ranking

10 april 2011

Rina Van Mierlo wint beklijvende interclub in Heist

Op 9 april verzamelden 128 scrabbelaars in Heist. De vierde interclub van 2011 stond er op het programma. De plaatselijke club had met 19 afgevaardigden een flink aandeel in het deelnemersveld. 

De paashaas schoot wortel op de trofeeëntafel

De wedstrijd startte met een aangename opener. Quasi iedereen lukte erin om alle letters weg te leggen. Dat kon o.a. met KRUIDEN, KRUIEND en RUIKEND. Dit laatste woord kwam op het bord. In de derde beurt kwamen 30 spelers in de verleiding om AFRUIKEND te vormen, maar dat stootte op een "njet" van Van Dale. Meteen daarna watertandden heel wat deelnemers drie minuten denktijd vol, waarna ze met KWIJLEND of KWIJLDEN 90 belangrijke punten aan hun totaal mochten toevoegen. In de achtste beurt kon alweer een scrabble gelegd worden: VREKSTEN bracht 'slechts' 64 punten op, nauwelijks enkele punten meer dan enkele lucratieve plakkers. VEENSTOK en STOKDOVEN zouden in die beurt meer punten opgeleverd hebben, maar die woorden ontsnapten aan de aandacht van de deelnemers. Of was het eerder de onzekerheid die sommigen deed beslissen om op safe te spelen? De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met een zeer belangrijke beurt. Een mooie lettercombinatie deed 46 spelers kiezen voor een risicozet, nl. GORTEND. Deze scrabble zou meer dan 50 extra punten opleveren, vergeleken met de matige scores van andere mogelijkheden. Tijdens de pauze werd druk gespeculeerd over de slaagkansen van dat probeersel. Toen de jury na de koeken haar verdict kenbaar maakte, ... en 46 nullen afriep, besefte iedereen dat de tiende beurt straks allicht de grote scherprechter zou zijn. Het was Romain Frickx van Verba Rotselaar die enigszins verrassend de tussenstand aanvoerde. Met 514 op 523 punten deed hij iets beter dan gevestigde kleppers als Willy Van Laethem (509 pt.), Luc Steels (508 pt.) en Jan Cornet (508 pt.).

De tweede wedstrijdhelft zou geen nieuwe scrabbles meer baren. Niet de lettertrekkingen, maar wel het spelbord beperkte de mogelijkheden. Het kwam er vooral op aan om de start niet te missen. In de elfde beurt leverde de verlenging van RUIKEND tot STRUIKENDE 60 punten op. Het hoogtepunt van de tweede helft situeerde zich in de dertiende beurt. De prachtige plakker ECADE bracht toen 50 punten op. De Limburgse Rina Van Mierlo kreeg nog twee punten meer. Zij verlengde KWIJLENDEN tot BEKWIJLENDEN, goed voor een twaalfletterige solo, én een applaus van de ganse zaal. Rina had zich al laten opmerken met een plaats in de top tien aan de pauze. Nadien bleef ze op hoog niveau verder spelen. Haar solo was eigenlijk te interpreteren -dat realiseerden de anderen zich pas achteraf- als een opgestoken rechterwijsvinger, waarmee ze wou aangeven dat zij voor de overwinning zou gaan. In de twaalf beurten die na de pauze geserveerd werden, liet Rina slechts 15 punten liggen. Luc Steels bood de grootste weerstand. De 23 punten die hij na de pauze verloor, hadden tot gevolg dat hij op zeker moment Rina moest laten voorgaan. Luc strandde op het einde op 5 luttele punten van de winnares. Favoriet Jan De Ridder, één van de GORTEND-slachtoffers, legde nog beslag op een mooie derde plaats. Rina behoort met deze zege tot het kleine kransje van 25 scrabbelaars dat erin geslaagd is om in de loop van de voorbije tien jaar minstens één van de meer dan 130 interclubs te winnen. Proficiat!

Rina Van Mierlo, soliste en winnares in Heist


De volledige individuele uitslag vind je hier.

De top tien, en centraal in rode pull Hugo Dawyndt,
de beste B-speler.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)