Scrabble Ranking

30 januari 2011

Poe-ee! Wat is er mis met de plee?

Op 29 januari 2011 verzamelden 150 scrabbelaars in Gentbrugge voor de tweede interclub van het lopende seizoen. In de speelzaal was het voor winters geklede mensen eigenlijk veel te warm. Ventilatie of temperatuurregeling bleken onbestaande. Het zou moeilijk worden om het hoofd koel te houden.

Schepen Christophe Peeters mocht de eerste letters trekken. Met FIX bleef de letter X al meteen achter op het bord. De tweede trekking rook naar een scrabble, en dat werd drie minuten later bevestigd: FINALERE en LINEAIRE leverden meer dan 60 punten op. Andere alles-affers bleken allemaal fout. De wedstrijd was nog maar tien minuten oud, en er was al een belangrijke schifting doorgevoerd.

De eindletter van FINALERE opende een mogelijkheid op een negenklapper. CADET besliste daar anders over. In de vijfde beurt werd CADET door enkele heldere geesten smaakvol verlengd tot het geestrijke MUSCADET (60 pt.). In beurt zes kwam één van de belangrijkste beurten eraan. NABEURS leverde 100 punten op, maar ook BURSALEN, ABUSEREN en SUBREGNA waren goed voor de scrabblebonus van 50 punten. Na NUFJE in beurt tien stond de teller op 475 punten. Jan De Ridder had slechts zeven punten gemist en voerde de tussenstand aan. Jan Cornet en Frans Symons volgden op 20, respectievelijk 24 punten.

FIXEN : zich met een spuit drugs toedienen
MUSCADET : witte wijn uit het mondingsgebied van de Loire
NABEURS : na sluiting van de effectenbeurs plaatsvindend
BURSAAL : student met een beurs
SUBREGNUM : (mv. subregna) onderdeel van het dieren- of plantenrijk 

Tijdens de pauze vormden zich rijen wachtenden aan de tafel waar de koeken verdeeld werden, én aan de toiletten. Al jaren blijkt het aantal dames-wc's ontoereikend, maar dat werd nooit als overdreven hinderlijk ervaren. Dit jaar was dat even anders, want defecte mannenurinoirs verspreidden een zwaar onwelriekende urinegeur, en dat maakte het aanschuiven hoogst onaangenaam. 

Denkt hij dat hij de Gentse toiletproblemen kan oplossen?

De tweede wedstrijdhelft startte met NABEURT. Zij die dachten met BETRANEN een scrabble te zullen scoren, kwamen van een slechte kermis thuis. Het huilen stond sommigen onder hen nader dan het lachen. In beurt 14 bleek dat NUFJE kan verlengd worden tot SNUFJE en KNUFJE. Het zesletterwoord SKYPET bracht toen 92 punten op, de tweedehoogste score in de wedstrijd. Twee beurten later mocht men een mogelijke verlenging van SKYPET tot GESKYPET vergeten, want TRAVE kwam obstructie plegen. Eigenlijk was de wedstrijd op dat moment gespeeld. Nog zes beurten van gemiddeld 31 punten, waaronder GOVEN en DODOS, brachten na 22 beurten de eindscore op 926 punten. De computer had slechts eenmaal beter gedaan dan de zaal (POEEE in beurt 13).

NABEURT : (in het biljartspel) nastoot
SKYPEN : telefoneren via het internet via de software van Skype
TRAVEN : (m.b.t. een lading) stouwen op een schip
GOOF : kwajongen
DODO : uitgestorven vogel met een dot veren aan de aars
POE-EE : allemachtig!

De letters en de gevormde woorden