Scrabble Ranking

16 januari 2011

Willy Van Laethem wint in Heist

Seizoen 2011 is van start gegaan. De eerste wedstrijd is gespeeld, en een week na de feiten ook al wat verteerd. Velen zullen de wedstrijd niet snel vergeten. Een enkele beurt heeft sommigen wel heel veel parten gespeeld, met een tegenvallende uitslag tot gevolg. 

Het spel begon met DJENT. Meteen daarna vonden maar vier deelnemers OMTIJG. Onder hen ook Jan De Ridder, die na vier beurten als enige nog 100% van de punten had. In de vijfde beurt probeerde Jan de scrabble BOOZEJES, maar dat leverde geen punten op. Omer Van Hoecke en Riccardo Ounane kregen in diezelfde beurt 48 punten voor hun OPSJEZE, de enige duozet van de partij . In de zevende beurt werden tientallen mogelijk scrabbles op de zaal losgelaten. BARRELS leverde het meest op. In de negende beurt verhinderde Hedwig Clymans dat de computer beter zou doen dan de zaal. Haar MYTHEN is door velen gekend, maar alleen Hedwig maakte gebruik van die mogelijkheid. Een solo dus voor haar! Na GEMOK kwam de pauze eraan. Jan de Kruiff had op dat moment nog maar twintig punten verloren, en leidde de tussenstand.

DJENT: leuk, hups
OMTIJGEN: ergens omheen trekken 
OPSJEZEN: er ijlings vandoor gaan
BARREL: een Engelse / Amerikaanse inhoudsmaat   

Na de pauze zochten de deelnemers met OPLUX de bovenkant van het bord op. In de daaropvolgende beurt speelde dat nieuwe woord een belangrijke rol. Oordeel zelf:


Een blanco blokje zorgde voor extra mogelijkheden én spanning. Exact 115 spelers vonden een scrabble. Met o.a. INVIELT en INVITEE (in aanbouw met OPLUXE of OPLUXT) kon men meer dan 90 punten binnenhalen, maar dat zou niet volstaan. De negenklappers INVLOEIT en VIDIOTEN leverden immers 149 punten op. Maar liefst 71 spelers maakten gebruik van één van die mogelijkheden. Opvallend veel toppers lieten bewust of onbewust de negenklappers links liggen. Onder hen Jan de Kruiff, Jan Cornet, Riccardo Ounane, Michel Verfaillie, Rob Rondou, Luc Moelants, Cris ClonenJan De Ridder en Annemie De Waele. Een nieuwe scrabblemogelijkheid in beurt 13 kon hen geen soelaas bieden. De moeilijkheidsgraad lag zo laag dat 131 spelers uitpakten met een scrabble. Aan terug oprukken kan men dan niet denken. Met HAVERES en BONDEL volgden nog twee trio's. Na 19 beurten wees de scoremeter 960 punten aan, en zat het spel erop.

OPLUXEN: luxueuzer maken
VIDIOOT: video-idioot
HAVERES: lijsterbes
BONDEL: bundel

Na een seizoen zonder interclubzeges was het voor Willy Van Laethem (900 pt.) in 2011 meteen raak. Hij deed wat in deze wedstrijd zeer belangrijk was: de negenklapper zien, de twee andere scrabblemogelijkheden benutten, en geen nullen laten optekenen. Jos Leyssens ( 894 pt.) zag twee maxen minder dan de winnaar, en moest tevreden zijn met de tweede plaats. Frans Symons en Omer Van Hoecke behaalden beiden 888 punten, en eindigden op de derde plaats.


De top 10, met uiterst rechts Antoin Meerschaert,
de beste B-speler.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Nadat Littera Tessenderlo als "clubkampioen 2010" een trofee in ontvangst had mogen nemen, bleek ook de eerste trofee 2011 aan de Limburgse formatie toe te komen. Met Frans Symons (3e), Ronny Rutten (5e) en Herman Theys (7e) totaliseerde Littera slechts 15 plaatspunten, een prachtig begin van het nieuwe seizoen. 

Littera Tessenderlo won de clubtrofee.

Hieronder vind je de getrokken letters en het bord van de gespeelde partij.