Scrabble Ranking

13 september 2010

Jan De Ridder hijst zich in Veldhoven na de pauze naar een nieuwe zege

Wedstrijdleidster Aty Hagenouw slaagde er tijdens haar debuut in om de letter Q als eerste letter uit het zakje te halen. Theoretisch gezien lukt dit maar één maal op 102 pogingen. Gelukkig kon die probleemletter al meteen op het bord achtergelaten worden. 'k Had QAT gevonden, net als de meeste andere deelnemers overigens. Ook het volgende LEREN was niet moeilijk. De meesten gingen dus met 100% de derde beurt te lijf. De scrabble HEENWEES gaf toen een eerse stevige tik aan de dimmer van de denkbeeldige spotlights. De eerste zware verliespunten waren voor de meesten een feit. Met DWANG en VAGE werd weer aansluiting gezocht bij het gewone taalgebruik, maar meteen nadien zouden zich onder invloed van UIVERS en EFENDI op menig spelersblik verbaasde en vragende contouren aftekenen. Toen het einde van de eerste wedstrijdhelft in zicht kwam, dikten drie scrabbles op rij de score nog aan tot 569 punten. OPKANTE, LOGIEZEN en DONSBEDDEN zorgden daarvoor. Drie deelnemers verzamelden tot dan toe meer dan 500 punten. Omer Van Hoecke leidde met 525 punten. Erna Darcis (508 pt.) en Jan Cornet (505 pt.) waren niet veraf.

Na de pauze bleef Aty goede trekkingen serveren. Met STEENOUD en PRONTST bleven de vijfde en zesde scrabble achter op het bord. SHAKY en KLUIVERS waren vervolgens enkele stevige tussendoortjes, maar in beurt vijftien verdwenen met COUPEREN voor de zevende maal weer alle getrokken letters definitief uit het zakje. Met MAJER en JIVEN en EXMAN werden driemaal op rij donkerrode vakjes opgezocht, samen goed voor 154 punten. In de negentiende beurt maakte DECOUPEREN een einde aan het leerrijke en boeiende spel.

De max van 1125 punten ligt ver boven het gemiddelde. Slechts tien spelers behaalden een score van meer dan 80%. Dat wijst op een hoge moeilijkheidsgraad. Jan De Ridder (1021 pt.) die voor de pauze twee scrabbles miste, verloor na de taart nog slechts drie puntjes. Hij wrong zich zo nog voorbij Jan Cornet (1016 pt.). Omer Van Hoecke (981 pt.) bleef Bert van der Loo, de winnaar van vorig jaar, nog drie puntjes voor, en zorgde zo mee voor een volledig Vlaamsgekleurd podium.

Jan Cornet en Erna Darcis misten slechts één scrabblemogelijkheid. Even knap is de prestatie van Jan De Ridder, die slechts in vier van de negentien beurten de maximumzet rateerde.

De clubbeker was voor 't Peirt Dendermonde. De vier afgevaardigden van deze Oost-Vlaamse club eindigden als het ware hand in hand op de 11e, 13e, 14e en 16e plaats.