Scrabble Ranking

29 augustus 2010

IC Ronse: een wedstrijd met tal van verrassingen

Volgens het Jaarboek Taal 2008 is "Zandzakken voor de deur!" een schertsende uitspraak die aangeeft dat er gevaar dreigt. Wie dat wist, en bij aankomst in Ronse aan de inkom van de zaal het ongeordend hoopje zandzakjes aantrof, kon het ergste vrezen. Ergens aanzag ik de zakken als een onaangenaam voorteken, temeer omdat het opschrift "SACTRAITE" bij mij onmiddellijk het anagram CASTRATIE opriep. Even voelen..., alles was er nog. Vooruit dan maar: spelen en alert zijn!

Bert van der Loo

Wedstrijdleider Julien Struyve begon met het enigszins toepasbare CHEF. Toen na twee beurten nog maar 44 punten op de totaalteller stonden, achtte Jan De Ridder het nodig om het wedstrijdvuur met een sleisijzer wat op te rakelen. Zijn solo SLEIZEN was goed voor 48 punten. Nadien werd achtereenvolgens met DETOX en TAXERE de kennis van de x-woorden op de proef gesteld. GAMES verlengde CHEF tot SCHEF, en dat zou nadien nog van pas komen. Beurt zeven legde een eerste belangrijke plooi in de uitslag. Slechts één scrabble was mogelijk, nl. KNIEDIEP. Wie dat zag en aandurfde, kreeg 64 punten. De schade kon in die beurt tot een minimum beperkt worden met de mooiste vondst van de partij, namelijk de verlenging van SCHEF tot PERSCHEF, goed voor 60 punten. De knapste trekking volgde in beurt acht. Er kon helaas slechts één scrabble gelegd worden, maar weinigen deden dat effectief. SOLAREN behoort niet bepaald tot het algemene taalgebruik. Zij die het vormden verzamelden minstens 43 punten meer dan de andere deelnemers. Wie in die beurt KNIEDIEP verlengde tot KNIEDIEPE of KNIEDIEPS kreeg tot veler verrassing geen enkel punt. Van Dale voorziet die afgeleide vormen wel bij VOETDIEP en SCHOUDERDIEP, maar niet bij KNIEDIEP en BORSTDIEP. Een wolfijzer van formaat, als je het mij vraagt. FLAB en WOW brachten de score aan de pauze op een totaal van 465 punten. Slechts drie spelers hadden meer dan 400 punten: Jan De Ridder (432 pt.), Mieke Beks (412 pt.) en Rina Van Mierlo (407 pt.).

SLEIZEN : rakelen in een vuur
DETOX : afkickcentrum van een verslavingszorgcentrum
SOLAAR : term uit de astrologie
FLAB : geslacht van draadwieren

Op de voorgrond de Groningse Jos van Rooijen,
aanwezig in Ronse, op 400 kilometer van haar thuisadres.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Meteen na de wedstrijdhervatting volgde de makkelijkste scrabble: PLANTJE. Twee beurten later werd dat woord verrassend verlengd tot HEIPLANTJE. In de beurten 14 en 15 waren met KUCHE en BUZDE samen exact 100 punten te verdienen. Nadien creëerde VANGS nieuwe mogelijkheden aan de bovenzijde van het bord. In beurt 17 kon men daar al onmiddellijk gebruik van maken. Velen zagen toen GENARDEN en/of GERANDEN, maar een meerderheid onder hen lieten uit vrees voor nulscores die mogelijkheden aan zich voorbijgaan. De tussenstand werd weer danig door elkaar geschud. Een laatste keer gebeurde dat in de negentiende beurt: de scrabble VOORBIDT bracht toen de eindscore op 953 punten.

BUZZEN : een zoemend geluid maken
VANGS : (gewestelijk) goed kunnende vangen met de handen
GERANDEN : (het ww. randen) heengaan, sterven.
GENARDEN : (het ww. narren) plagen

Jan De Ridder verloor na de pauze slechts 9 puntjes en won met glans de wedstrijd. Met 911 punten, of 95.6%) deed hij 78 punten of bijna 10% beter dan de tweede, nl. Tina Verdonckt (833 pt.) van Blanco Tielt. Enkele puntjes verderop eindigde Marc Seghers (826 pt.) van 't Peirt op een derde plaats. Voor de tweede maal op rij eindigde Jan De Ridder ver voor zijn naaste concurrenten. Willy Van Laethem kon met een achtste plaats en 88.31 rankingpunten de schade nog enigszins beperken. Voor Omer Van Hoecke (82.53 RP), Jan Cornet (79.40 RP) en tal van subtoppers is het een partij om snel te vergeten. Moeilijke en twijfelachtige scrabbles hadden voor een einduitslag met vele positieve en negatieve verrassingen gezorgd.

Jan De Ridder gaf heel wat kleur aan zijn zege.

De beker voor de beste B-speler ging naar Annemie Vander Straeten van Fair Play Destelbergen. Zij hielp haar club aan 40 plaatspunten, net niet goed genoeg voor de clubzege. Het was Munster Bilzen dat met evenveel plaatspunten, maar met een hoger aantal gescoorde punten de clubtrofee in ontvangst mocht nemen.