Scrabble Ranking

1 augustus 2010

Shitterdeshit!
Negenklapper beslist de wedstrijd in een vroeg stadium

De Wase ontving de deelnemers in een gerenoveerde refter van een plaatselijke school. De ruimte baadde in het licht. Vooraan pronkten de prijzen. Wie zou zich na afloop van de wedstrijd de rechtmatige eigenaar van die dingen mogen noemen?


Wedstrijdleidster Conny De Rouck liet het spel aanvangen met het makkelijke GYMT. Ze stak de drie overblijvende letters terug in het zakje, en haalde er zeven andere uit. Daarmee konden tal van scrabbles, o.a. INSTEEKT, gelegd worden. Na de vierklapper MEDELID werden achtereenvolgens VOLES, SAFES, en DOGES op het bord achtergelaten, drie vijfletterwoorden met dezelfde eindletters, maar daar houdt de gelijkenis op. De spelers die in de tweede beurt een scrabble vormden, en verder alle nulscores hadden ontweken, konden terugblikken op een goede tot zeer goede start. In de achtste beurt moesten ze helaas bijna collectief hun opborrelende ambities opbergen, toen een aantal spelers hen de negenklapper MESTBANK (176 pt.) onder de neus duwden. Stront aan de knikker! Het was de niet voor de hand liggende verlenging van SAFES tot SAFEST die de plaatsing van MESTBANK mogelijk maakte, en het was precies dat wat de meesten over het hoofd zagen, of niet aandurfden. Na VLAGJES en CAPO kwamen de koffiekoeken in zicht. Even pauzeren dan maar, en in ter plekke gevormde praatgroepjes bekomen van de geïncasseerde mokerslag...

VOLE(S) : alle slagen (bij een kaartspel)
DOGE(S) : hertog in Veneti├ź of Genua
CAPO : hoofd van een maffiafamilie


Toen na de pauze de tussenstand werd afgeroepen, bleek dat slechts vier spelers MESTBANK bij de jury hadden ingediend: Martine Driegelinck (429 pt.), Leo Cuypers (499 pt.), Rudi Franckaert (499 pt.) en topfavoriet Jan De Ridder (523 pt.). Kleppers als Floris van Ouwerkerk (420 pt.) en Jan Cornet (415 pt.) volgden op meer dan 100 punten van de leider.


Na de spelhervatting was het wachten tot in beurt 13 vooraleer er punten van betekenis konden gescoord worden. De scrabble ZOETERD was goed voor 95 punten. Ook VERZENDT en TERZIJDE behoorden tot de mogelijkheden. In beurt 16 konden nog een keer alle letters weggespeeld worden. OPENTEREN bracht het grootste aantal punten op, maar de scrabblebonus van 50 punten kon ook verdiend worden met tientallen andere woorden. Met het relatief jonge woord DUH boorde men de rechteronderhoek van het bord aan, en meteen nadien zocht men met HANZI de linkeronderhoek op. HANZI is het Chinees karakterschrift, dat zich volgens mij niet leent tot de scrabblesport.

De 400 meest gebruikte HANZI-schrifttekens,
niet te vergelijken met letters, maar veeleer
met woorden.

In de vier laatste beurten was telkens de Q aanwezig. Eerder in de wedstrijd gebeurde dat ook al vijf keer, en dat gegeven speelde natuurlijk een belangrijke rol in het spelbeeld: 22 beurten, weinig scrabbles, en weinig mogelijkheden om uitschuivers goed te maken. Dat alles, tezamen met de monsterscore voor MESTBANK, leidde tot een speciale einduitslag. Jan De Ridder (990 pt.) had in de tweede helft de voorsprong op de tweede vergroot tot 80 punten. Rudi Franckaert (910 pt.) en Leo Cuypers (891 pt.) bleven de niet-mestbank'ers nog net voor. Annie Lezy (885 pt.) speelde een zeer sterke tweede wedstrijdhelft en legde verdiend beslag op de vierde plaats.

De grote voorsprong van Jan De Ridder had tot gevolg dat de spelers die vooraan eindigden met relatief lage rankingscores terug huiswaarts keerden. Mede daardoor komt de in vakantieoorden vertoevende Ronny Heylen terug terecht op zijn vertrouwde tweede plaats in de individuele ranking.

Leo Cuypers, B3-speler van Coxhyde Koksijde, speelde de wedstrijd van zijn leven. Hij mocht de derde prijs in ontvangst nemen, alsook de trofee voor de beste B-speler.

Leo Cuypers

Littera Tessenderlo won de clubtrofee met 42 plaatspunten. De andere clubs moesten meestal hun "derde man" te ver in de uitslag gaan zoeken, waardoor hun scores hoog opliepen. Tweedeklasser Verba Rotselaar (74 pt.) werd tweede.