Scrabble Ranking

13 november 2005

"Manneken" Janneken de Kruiff wint in Mechelen

Het interclubseizoen werd op 12 november afgesloten in Mechelen. In totaal namen 148 deelnemers het tegen elkaar op. Het werd een leuke scrabblepot: 3 solo's en 6 scrabbles sierden de partij en dreven de maximumscore op tot 1083 punten in 19 beurten. De computer vond geen hogere zet.

Reeds in de tweede beurt verschalkte Henk Jongepier het ganse deelnemersveld, met uitzondering van zichzelf, door CIJNS te verlengen tot VERCIJNSD. In de zesde beurt was de scrabble TROMMELS goed voor 110 punten, zijnde de hoogste beurtscore uit de partij. Twee beurten later diende de tweede scrabble zich aan. Velen scoorden met BOEIENDS, doch Frans Symons deed als enige even goed als de computer en soleerde aldus met SEINBORD. Tot dan toe waren de kopplaatsen bezet door Jan Cornet, Willy Van Laethem en Willy Lintermans. Beurt negen bracht daar verandering in: Jan de Kruiff was één van de weinigen die de derde scrabble MANNEKEN aandurfde. Hij sprong daardoor over de twee Willy's en ging Jan Cornet gezelschap houden op de leiderspositie. Na de pauze, in de twaalfde beurt, kon Jan de Kruiff de andere Jan op kleine achterstand brengen met de scrabble PENSZAK, goed voor 96 punten. Alleen Willy Lintermans kon evenveel punten scoren met SPEKPAN, waardoor ook hij de andere Willy tot achtervolgen verplichtte. Ronny Heylen die in de tweede beurt tegen een nulscore was aangelopen, liet van zich horen in de vijftiende beurt. Met LEGHAKEN lukte hij een mooie solo. In de daaropvolgende beurt werd een laatste keer aan de boom geschud. Jan Cornet kreeg een nulscore voor GENOOTJE, en werd daardoor een tiental plaatsen teruggeslagen. De overwinning mocht hij vergeten. De scrabble NEETOOR kwam toen op het bord. De laatste drie beurten deden de stand niet meer kantelen. Met behulp van het "manneken" had Jan de Kruiff op het cruciale moment toegeslagen, en hij verdiende dan ook de overwinning. Toen hij als winnaar werd uitgeroepen kwam hij in zijn gekende stijl, dansend en fladderend, de mooie trofee in ontvangst nemen. Hij had moeite om zijn emotie in bedwang te houden toen hij voor volle zaal zijn overwinning opdroeg aan Arie Oostenbrink, de recent overleden voorzitter van de Nederlandse scrabblebond.


Jan draagt de overwinning op aan Arie Oostenbrink

De individuele uitslag (top-10):
1. Jan de Kruiff / Amersfoort / 100 RP
2. Willy Lintermans / Tessenderlo / 95.80
3. Willy Van Laethem / Dendermonde / 95.65
4. Cris Clonen / Tessenderlo / 94.63
5. Frank Rutten / Tessenderlo / 93.62
6. Frans Symons / Tessenderlo / 93.04
7. Luc Steels / Destelbergen / 92.75
8. Rita Montauban / Amersfoort / 90.87
9. Gerda Van Mierlo / Genk / 90.58
9. Hedwig Clymans / Schoten / 90.58

Andere opvallende prestaties:

37. Stefaan Roels / Tessenderlo / 83.33 RP
40. Ronny Heylen / Tessenderlo / 82.90
62. Bram Wydooghe / Izegem / 77.10
80. Bertrand De Bouvere / Heist / 73.77
121. Rita De Swaef / Deinze / 59.86
133. Bert Van der Loo / Amsterdam / 54.20
142. Marcel Verstraete / Gent / 44.93

Littera Tessenderlo sloot het bijzonder vruchtbare interclubseizoen af met een 13e clubzege (op 17 interclubs). Met drie Litteranen in de top-5 (en een vierde op plaats 6) verzamelde de Limburgse club slechts 11 plaatspunten. Een verrassend sterk Vandalen Schoten (35 pp) eindigde knap tweede, en Et*cetera Genk (46 pp) derde. Beste B-speelster was Hedwig Clymans van Vandalen Schoten.

Indien er zich tijdens de nacontrole geen belangrijke correcties opdringen, mogen we in de top-30 van de ranking een aantal belangrijke verschuivingen verwachten. Omer Van Hoecke zal dankzij het wegvallen van een slechte partij in Dendermonde 2004 meer dan 1 RP stijgen, en zo over de veel jeugdigere Aalsterse spelers Bert Leyssens en Riccardo Ounane naar een derde plaats springen. Bertrand De Bouvere daarentegen zal minstens twee plaatsen wegzakken. Zijn slechte prestatie in Mechelen zal zijn rankingscore met ongeveer 1.20 de verkeerde kant op sturen. Erger is het nog voor Bert van der Loo. Een score van 93.60 RP zal plaats moeten ruimen voor de rampcijfers 54.20 RP, hetgeen een achteruitgang van 2.63 RP zal betekenen. De enige topspeler die samen met Omer een goede zaak doet is Jan Cornet. Zijn zwakke prestatie van vorig jaar in Dendermonde verhuist definitief naar de archieven, met een winst van 1.20 RP tot gevolg. Hij zal in de ranking oprukken van de 15de naar de 9de plaats. De grootste sprong voorwaarts, in aantal plaatsen uitgedrukt, wordt gemaakt door Henk Jongepier. Hij stijgt 0.72 RP, goed voor een progressie van plaats 26 naar 19. De grootste sprong achterwaarts komt op naam van het duo Luc Moelants en Rita De Swaef. Ze zullen minstens 8 plaatsen teruggewezen worden, en in de ranking een nieuwe stek krijgen rond plaats 30. Naar alle waarschijnlijkheid zal Tina Verdonckt van Blanco Tielt Marleen Vandooren verdringen van de eerst plaats bij de vrouwen. Marleen behoudt haar 17de plaats, doch Tina schuift van een 20e naar de 16de plaats. Even wachten nog op de definitieve uitslag....