Scrabble Ranking

16 oktober 2005

Scrabble-tsoenami overspoelde de Witte Burg

Op zaterdag 15 oktober verzamelden 109 scrabbelaars in de Witte Burg, een mooie zaal in de kustgemeente Oostduinkerke. Na de droeve mededeling m.b.t. het overlijden van Arie Oostenbrink werd de start gegeven van een partij die door de meeste aanwezigen niet snel zal vergeten worden. Als aperitiefje kregen de deelnemers in de eerste beurt een kruidenlikeurtje (MENTHE) aangeboden. Na een dipje in beurt twee konden in de daaropvolgende beurt dankzij een lettertrekking zes scrabbles gelegd worden. HANTEERT bracht door de viermaalwoordwaarde-bonus 106 punten op. In de vijfde en de zevende beurt kwamen heuse scrabblegolven aangerold. Leuke trekkingen, telkens met een blanco blokje, reikten toen respectievelijk 16 en 13 scrabblemogelijkheden aan. Het waren DOEDOES, solo van Bruggeling Paul De Corte, en de maalvier ABORDEERT (110 pt.) die op het bord kwamen. In beurt acht zou een volgende scrabble, nl. RASTYPES, het puntentotaal met 92 eenheden aandikken. Na de pauze volgden onmiddellijk vier zeer cruciale beurten. De maaldrie EXILS leverde 63 punten op. De scrabbles CONVENUS en AFDIEPE tilden de maximumscore op tot 850 punten, en gooiden de voorlopige stand serieus door elkaar. De climax volgde echter in de veertiende beurt. De scrabblevloed die tot dan de zaal in de ban gehouden had, sleurde kleine palingachtige visjes die zich normaliter in het zeezand thuisvoelen, mee tot in De Witte Burg. De deelnemers die de ZANDALEN opmerkten, en het bovendien aandurfden om ze op een beurtbriefje aan de jury te presenteren, werden beloond met 185 zeer belangrijke punten. Na die overweldigende beurt bedaarde het spel. Het tij werd gekeerd en al kabbelend werd de score nog wat aangedikt. Alleen Tina Verdonckt zou met de solo NAIJL nog zorgen voor een lichte deining. Na 18 beurten werd afgesloten met een maximumscore van 1197 punten.

De computer leerde ons dat er tijdens de partij maar liefst 41 verschillende scrabbles mogelijk waren, waarvan er 14 niet op beurtbriefjes terug te vinden waren. Een overzicht van de scrabblemogelijkheden vind je in het wedstrijdoverzicht dat beschikbaar is op http://www.duplicate-scrabble.be/ranking/interclubs2005.html

Zandalen, de hoofrolspelers in Oostduinkerke

Winnaar van de partij werd Jan De Ridder. In zijn kielzog eindigde Ronny Heylen op een tweede plaats. Dit duo had een aanzienlijke voorsprong op Omer Van Hoecke en de andere deelnemers. De ZANDALEN en allicht ook de moeilijkheidsgraad van de andere scrabbles zijn een verklaring voor de eerder lage percentages. Bijna een kwart van de aanwezigen haalde niet eens 50%. De mediaanscore verschilde 34% met de score van de winnaar. Sinds begin 2002 werd enkel op de interclub in Brugge - editie 2004 - een hoger verschil vastgesteld (34.86%). Gelukkig zorgt het rankingsysteem ervoor dat de behaalde resultaten kunnen vergeleken worden met die van andere interclubs. Littera Tessenderlo won afgescheiden de clubtrofee. Hiervoor zorgden naast Ronny Heylen (2e) ook Frans Symons (6e) en Alex Reymen (10de).

Welke wijzigingen zijn te verwachten in de individuele ranking? Ronny Heylen verstevigt met een vooruitgang van 0.80 RP aanzienlijk zijn tweede plaats. Een achteruitgang van 0.86 RP zal Jan de Kruiff twee plaatsen doen terugvallen. Hij blijft nog net in de A2-categorie. Bertrand De Bouvere stijgt door naar een achtste plaats, en dit ten nadele van de Litteranen Frans Symons en Stefaan Roels die respectievelijk 1 en 2 plaatsen verliezen. Tieltenaar Jef Debacker gaat 1.40 RP achteruit, waardoor hij ongeveer 8 plaatsen verliest en in de A4-categorie verzeild geraakt. Ook Cris Clonen (-0.89 RP) en Henk Jongepier (-0.99 RP) zullen ongeveer 5 plaatsen wegzakken. Een grote vooruitgang wordt gerealiseerd door Jan Cornet. Zijn winst van 1.76 RP is echter slechts goed voor een sprong voorwaarts van 3 plaatsen. De grootste vooruitgang, in plaatsen uitgedrukt, wordt geforceerd door Bram Wydooghe (+0.77 RP) en Alex Reymen (+0.68 RP), goed voor een winst van 5 plaatsen. De competitie bij de dames wordt weer wat spannender dankzij de mooie progressie van Rita De Swaef (+0.61 RP) en Rita Montauban (+0.53 RP).