Scrabble Ranking

25 september 2005

Jan De Ridder en Littera triomferen in Dendermonde

Voor de 15e interclub van het lopende seizoen zakten 142 deelnemers af naar Dendermonde. De partij werd van start geschoten met het niet alledaagse GRUNT (=visje, dikkopje). Nog minder voor de hand liggend, maar misschien wel goed in de hand liggend, was KLEWANG (Indonesisch korte sabel), waarmee Marcel De Boeck een mooie solo scoorde in de vierde beurt. Tot op heden draaide Marcel wat onopvallend mee in het interclubcircuit. Uitschieters heeft hij nog niet gekend, doch zijn regelmatige prestaties zijn goed voor een plaats in de top-30 van de ranking. Na Dendermonde zal Marcel allicht beter gekend zijn bij het scrabblepubliek.


Marcel De Boeck soleert met KLEWANG

In de vijfde beurt volgde een zeer belangrijke zet. Met de getrokken letters kon TEKSTJE gevormd worden, doch het was niet mogelijk dat woord op het bord te leggen. Allicht zeer weinig spelers vonden toen op een vrije "E" de scrabble SEKTETJE. Meteen na de pauze viel de tweede scrabble. Het relatief eenvoudige OPWARMDE kondigde aan dat een spannende tweede wedstrijdhelft in aantocht was. Het was Bert van der Loo die in beurt 15 een langgerekte eindspurt inleidde met de scrabble/solo BIJVELD (ook BEVIJLD bleek goed te zijn). De meeste andere deelnemers scoorden toen eveneens een scrabble met o.a. GEVIJLDE. Meteen daarna kon met DOMPELEN, of de minder puntenrijke OPMETEND, OPNEMEND, ... , voor de vierde maal een scrabble gelegd worden. In beurt 17 werd de uitslag nog even door elkaar geschud dankzij de moeilijke scrabble TEKENVAK. In de afsluitende 18e beurt deed CONNEX de maximumscore net boven de 1000-puntengrens uitkomen.

Zowel in de individuele, als in de clubuitslag werden geen verrassingen genoteerd. Jan De Ridder behaalde voor de zesde keer op 15 interclubs de individuele zege, terwijl Littera Tessenderlo de tiende interclubzege liet noteren. De tweede aanwezige Limburgse club, Et*cetera Genk, was goed voor de tweede plaats.

Individuele uitslag

1. Jan De Ridder / Heureka Mechelen / 100 RP
2. Riccardo Ounane / Chipka Aalst / 95.38 RP
3. Bertrand De Bouvere / Ypsilon Heist / 93.59 RP
4. Ronny Heylen / Littera Tessenderlo / 92.69 RP
5. Jan de Kruiff / Lettergreep Amersfoort / 92.56 RP
5. Omer Van Hoecke / Fair Play Destelbergen / 92.56 RP

Clubuitslag

1. Littera Tessenderlo / 34
2. Et*cetera Genk / 51
3. Fair Play Destelbergen / 56
4. Arendsoog Amsterdam / 68
5. Heureka Mechelen / 85


"Limburg boven in de clubuitslag!", zegt wedstrijdleider Marc Seghers

In de top-10 van de individuele ranking zal weinig veranderen na de interclub van Dendermonde. Frans Symons en Omer Van Hoecke zullen onderling de zesde en de achtste plaats uitwisselen. Omer zal allicht in de A2-categorie terechtkomen. De prestatie van Bertrand De Bouvere zal hem terug de tiende plaats in de ranking opleveren. De voornaamste vooruitgang in de top-40 wordt gerealiseerd door Luc Moelants van Alfabet Putte. Zijn 12 e plaats in de interclub leverde 90.38 RP op waardoor Luc een vooruitgang in de ranking van 1.50 RP en ongeveer negen plaatsen zal bewerkstelligen. Het A3-label is binnen handbereik. Ook Rita Montauban deed een goede zaak. Haar 15e plaats was goed voor 87.95 RP. Haar rankingscore zal daardoor met 0.99 RP aandikken tot 83.83 RP waardoor ze zes plaatsen zal stijgen. Ze nadert hierdoor op het vrouwentrio dat haar voorafgaat in de ranking, mede dankzij de minder fraaie prestaties van deze drie vrouwen: Marleen Van Dooren, Tina Verdonckt en Rita De Swaef eindigden respectievelijk 94e, 60e en 52e in de interclub. Door het collectieve falen blijft Marleen aan de leiding bij de vrouwen.