Scrabble Ranking

3 augustus 2005

Stefaan Roels zegevierde in St.-Niklaas

Op 30 juli verzamelden 143 scrabbelaars in St.-Niklaas om er deel te nemen aan de 26e interclub van de plaatselijke club. Bij aanvang wisten ze niet dat het een korte en moeilijke partij zou worden. In de vijfde beurt viel een eerste wapenfeit. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk lukte met PAARDT een verrassende solo. In de zesde beurt werd de voorlopige stand flink door elkaar geschud omdat vele tientallen deelnemers met 'wouwelen' tegen een nulscore aanliepen. Een eerste scrabble diende zich aan in de achtste beurt. MEEDEDEN was goed voor 66 punten. Net voor de pauze zou Stefaan Roels van Littera Tessenderlo met een mooie DANSWIJS de tweede scrabble en tegelijk de tweede solo van de partij laten noteren. Na de koffiekoeken werden achtereenvolgens met BUXUS en GUANO twee puntenrijke zetten op de zaal losgelaten. Pas echt ernstig werd het in de daaropvolgende beurten. In vijf beurten zorgden vier scrabbles ervoor dat de partij reeds na 17 beurten kon worden afgesloten. Eerst vormden vermoedelijk slechts enkele deelnemers SLOTTYPE (110 p.), en meteen daarna volgde CONTREIE (80 p.). Relatief weinigen vonden in de zestiende beurt PETANQUE (77 p.), pertang een woord dat allicht iedereen kent. Tot dan toe vielen er vijf scrabbles, en telkens was het zo dat er in die beurten geen andere scrabble mogelijk was. Met SHAKEND (93 p.) werd een punt gezet achter de partij.

Voor de vierde keer in zijn "scrabblecarrière" mocht Stefaan Roels de individuele trofee in ontvangst nemen. Dankzij deze prestatie treedt hij terug binnen in de ranking-top-10. Op de tweede plaats eindigde Marleen Vandooren. Haar puntentotaal in de ranking wordt weer wat aangescherpt, doch dat zal zich niet uiten in plaatsenwinst. Jan De Ridder werd derde en zal met een score van 98.46 RP zijn plaats aan de top van de ranking verstevigen. Opvallend was ook de sterke vierde plaats van Julien Struyve. De clubtrofee ging voor de negende keer op dertien interclubs naar Littera Tessenderlo. Het trio dat daar voor zorgde bestond uit Stefaan Roels (1e) , Ronny Heylen (6e) en Frank Rutten (19e).


Is Stefaan na zijn recente "zegevieren" op weg naar "zegevijven"?

Welke wijzigingen zijn er in de ranking te verwachten? Ronny Heylen verstevigt dankzij een zesde plaats en een score van 93.82 RP zijn tweede plaats in de ranking. De achtervolgers Riccardo Ounane (89,29 RP) en Jan De Kruiff (88.32 RP) gaan licht achteruit doch behouden hun rankingpositie. In de top van de A3-categorie zullen zowel Filip Overath (83.59 RP), als Willy Van Laethem (90.06 RP) en Bertrand De Bouvere (89.58 RP) hun rankingscore zien dalen. Zij zullen hun achtervolgers Omer Van Hoecke (95.85 RP) en Rob Rondou (93.53 RP) zien naderen. Volgende subtoppers slaagden erin om hun score van Aalst 2004 te vervangen door een gevoelig betere prestatie, hetgeen hun rankingpositie ten goede zal komen: Cris Clonen, Rita De Swaef, Danny Crabbé en Bert van der Loo.

Herman Van Ackere, Jan Cornet, Alex Reymen en Rita Montauban daarentegen zullen zich wat zien wegzakken in de ranking. Het is aan hen om eind deze maand in Ronse het tij te doen keren.