Scrabble Ranking

18 juni 2005

Rita De Swaef wint milimeterspurt in Tessenderlo !

De 14e interclub van Littera Tessenderlo was ongelooflijk spannend. De deelnemers zullen daar weinig van gemerkt hebben, doch de jury en de wedstrijdleider raakten naargelang de wedstrijd vorderde meer en meer in de ban van de tussenstanden in de club- en de individuele uitslag.

De wedstrijd begon op een bijzondere manier. Alle 121 deelnemers openden de wedstrijd met ZACHTE voor 42 punten. In de vijfde beurt werd een eerste keer flink aan de boom geschud met de scrabble FEMELEN. Dit woord heeft in alle betekenissen een pejoratief bijklankje, doch dat zal de vinders ervan worst wezen. Twee beurten later diende er zich opnieuw een scrabblemogelijkheid aan, en alweer kreeg de voorlopige rangschikking een totaal ander beeld. BEZADIGD werd immers maar door een tiental deelnemers gevonden. Aan de pauze stond de tussenstand op 501 punten. Riccardo Ounane van Chipka Aalst leidde met 448 punten. De hoogst geklasseerde B-speler was op dat moment Lieve Van Bulck van Ypsilon Heist. Met 425 punten bekleedde ze de 14e plaats. Na de pauze werden nog 10 beurten gespeeld die samen goed waren voor 526 punten. Dit vooral dankzij twee scrabbles, nl. INSNEDE en REIGERS, en de bijzonder puntenrijke plakker TIK (81 pt.). Bij het ingaan van de laatste rechte lijn leidde Rita De Swaef van Olympus Deinze. Ze lag één puntje voor op Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen, en twee puntjes op Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Rita hield in de 20e beurt het hoofd koel. Omer deed nog een verwoede poging om voorbij Rita te jumpen, doch met "pafje" botste hij nog op een nulscore. Rita daarentegen sloot af met NAPJE en kon meteen nadien in haar nopjes zijn, want haar eerste interclubzege was een feit! Lieve Van Bulck eindigde als beste B-speelster op een zeer verdienstelijke 13e plaats.


Het podium:
Rita De Swaef verzekerde zich met "napje"
van het hoogste trapje
... (al blijkt dat niet meteen uit deze foto).

De 100 RP waren voor Rita De Swaef. Zij zal de top-30 van de ranking binnentreden. Jan De Ridder (99.68 RP) verbetert zijn score én zijn koppositie in de ranking. Jan Cornet (96.04 RP) deed eveneens een goede zaak. In de twee volgende interclubs staat hij echter voor een zware opgave. Telkens moet hij een score van 100 RP verdedigen. Coming man Danny Crabbé (94.94 RP) van Vinding Leuven zal zich in de ranking ongeveer op de 30e plaats vestigen. Van daaruit zal hij ongetwijfeld op de volgende interclubs zijn opmars voortzetten. Naast Rita De Swaef en Danny Crabbé eindigden ook Corrie Hennekam (94.46 RP) en Annemie De Waele (93.99 RP) als A4-speelsters in de top-10. Bert van der Loo (93.51 RP) zal ondanks een mooi resultaat in de ranking ongeveer ter plaatse blijven trappelen op een 15e plaats. Bertrand De Bouvere ruilde een score van 73.8 RP in voor één van 93.35 RP. Hij komt daardoor in de ranking op een negende plaats terecht. Omer Van Hoecke (92.41 RP) en Frank Jolie (90.19 RP) verbeteren hun rankingscore, doch ze zullen net als Bert daarmee niet meteen progressie maken. Riccardo Ounane zag in de tweede wedstrijdhelft - ondanks het warme weer - zwarte sneeuw, zo zegt hij zelf. Zijn score van 74.84 RP zal hem de tweede plaats in de ranking kosten.