Scrabble Ranking

5 juni 2005

In Lede maten 149 deelnemers zich met elkaar. Rob Rondou won.

Chipka Aalst organiseerde op 4 juni voor de tiende maal een interclub. Voor het eerst ging die organisatie door in Lede, waar liefst 149 deelnemers te gast waren in een perfecte accommodatie. Dat Jan De Ridder en Riccardo Ounane, de nummers één en twee uit de ranking niet voor de overwinning in aanmerking kwamen, stond al vast voor aanvang van de partij. Samen met o.a. vader en zoon Leyssens, eveneens top-10 spelers, maakten zij deel uit van de jury. Er waren geen “echte” favorieten en dat kwam de spankracht van de wedstrijd ten goede.

In de derde beurt viel de eerste scrabble, nl. NAWERKE. Ook AANWERKE en WEGRAKEN waren mogelijk, hetgeen meteen inhield dat er nauwelijks afscheiding kon gemaakt worden. Dit gebeurde wel in de vijfde beurt. De maal-vier BENAUWE was goed voor 64 punten, terwijl andere vondsten hooguit 42 punten opbrachten. De eerste helft werd afgesloten met een zeer belangrijke zet. Met de getrokken letters konden drie scrabbles gevormd worden die ook elk konden gelegd worden op het bord: SLAMOND (84 pt.), MANSDOL (95 pt.) en DOLMANS (104pt.). Aan de pauze leidde Marleen Vandooren, en ze zette daarmee haar intentie om eerste vrouw te worden in de ranking kracht bij. De cruciale zet kwam eraan in de dertiende beurt. Een metaal dat bestaat uit een mengsel van hoofdzakelijk nikkel en chroom (--> de scrabble NICHROOM) was goed voor 116 punten. Alleen de vinders van de andere scrabble CHROMIUM (72 pt.) konden de schade enigszins beperken. De uitslag was in een definitieve plooi gevallen. Het duo dat met de mooie scrabble BENARDERS 85 punten verdiende, kon daar niets aan veranderen, temeer omdat met de niet-scrabbles TENDERS en STANDER respectievelijk 63 en 62 punten konden vergaard worden.

De overwinning en de 100 RP waren voor Rob Rondou van Homerus Gent. Voor het eerst, en vermoedelijk niet voor het laatst, slaagde Rob erin om de zege te behalen op een rankinginterclub. Marleen Vandooren (2e met 97.99 RP) wordt eerste vrouw in de ranking. Willy Van Laethem (3e met 96.33 RP) en Jan De Kruiff (4e met 93.01 RP) stappen beiden over van de A3- naar de A2-categorie. Stefaan Roels (5e met 92.89 RP) ziet zijn rankingscore dalen omdat er een RP van 97.9 wegvalt. Samen met twee A5-clubgenoten, nl. Hilde Machiels (9e) en Herman Theys (12e), zorgde Stefaan ervoor dat de cluboverwinning en de daarbij horende bierkorf door Littera Tessenderlo werden binnengehaald. Het is meteen de 8e cluboverwinning op 11 interclubs. Wil grootste concurrent Chipka met de bierkorf de Limburgse dorst naar overwinningen lessen………? Ze hebben wel lef(fe)!

De nieuwe officieuse ranking-top-5:
1. Jan De Ridder 95.13 RP
2. Riccardo Ounane 94.18 RP
3. Ronny Heylen 92.14 RP
4. Frans Symons 91.22 RP
5. Jan De Kruiff 91.11 RP


Rob Rondou, in een bedje van nikkel en chroom