Scrabble Ranking

30 januari 2011

Poe-ee! Wat is er mis met de plee?

Op 29 januari 2011 verzamelden 150 scrabbelaars in Gentbrugge voor de tweede interclub van het lopende seizoen. In de speelzaal was het voor winters geklede mensen eigenlijk veel te warm. Ventilatie of temperatuurregeling bleken onbestaande. Het zou moeilijk worden om het hoofd koel te houden.

Schepen Christophe Peeters mocht de eerste letters trekken. Met FIX bleef de letter X al meteen achter op het bord. De tweede trekking rook naar een scrabble, en dat werd drie minuten later bevestigd: FINALERE en LINEAIRE leverden meer dan 60 punten op. Andere alles-affers bleken allemaal fout. De wedstrijd was nog maar tien minuten oud, en er was al een belangrijke schifting doorgevoerd.

De eindletter van FINALERE opende een mogelijkheid op een negenklapper. CADET besliste daar anders over. In de vijfde beurt werd CADET door enkele heldere geesten smaakvol verlengd tot het geestrijke MUSCADET (60 pt.). In beurt zes kwam één van de belangrijkste beurten eraan. NABEURS leverde 100 punten op, maar ook BURSALEN, ABUSEREN en SUBREGNA waren goed voor de scrabblebonus van 50 punten. Na NUFJE in beurt tien stond de teller op 475 punten. Jan De Ridder had slechts zeven punten gemist en voerde de tussenstand aan. Jan Cornet en Frans Symons volgden op 20, respectievelijk 24 punten.

FIXEN : zich met een spuit drugs toedienen
MUSCADET : witte wijn uit het mondingsgebied van de Loire
NABEURS : na sluiting van de effectenbeurs plaatsvindend
BURSAAL : student met een beurs
SUBREGNUM : (mv. subregna) onderdeel van het dieren- of plantenrijk 

Tijdens de pauze vormden zich rijen wachtenden aan de tafel waar de koeken verdeeld werden, én aan de toiletten. Al jaren blijkt het aantal dames-wc's ontoereikend, maar dat werd nooit als overdreven hinderlijk ervaren. Dit jaar was dat even anders, want defecte mannenurinoirs verspreidden een zwaar onwelriekende urinegeur, en dat maakte het aanschuiven hoogst onaangenaam. 

Denkt hij dat hij de Gentse toiletproblemen kan oplossen?

De tweede wedstrijdhelft startte met NABEURT. Zij die dachten met BETRANEN een scrabble te zullen scoren, kwamen van een slechte kermis thuis. Het huilen stond sommigen onder hen nader dan het lachen. In beurt 14 bleek dat NUFJE kan verlengd worden tot SNUFJE en KNUFJE. Het zesletterwoord SKYPET bracht toen 92 punten op, de tweedehoogste score in de wedstrijd. Twee beurten later mocht men een mogelijke verlenging van SKYPET tot GESKYPET vergeten, want TRAVE kwam obstructie plegen. Eigenlijk was de wedstrijd op dat moment gespeeld. Nog zes beurten van gemiddeld 31 punten, waaronder GOVEN en DODOS, brachten na 22 beurten de eindscore op 926 punten. De computer had slechts eenmaal beter gedaan dan de zaal (POEEE in beurt 13).

NABEURT : (in het biljartspel) nastoot
SKYPEN : telefoneren via het internet via de software van Skype
TRAVEN : (m.b.t. een lading) stouwen op een schip
GOOF : kwajongen
DODO : uitgestorven vogel met een dot veren aan de aars
POE-EE : allemachtig!

De letters en de gevormde woorden




Jan De Ridder fenomenaal sterk in Gent

Jan De Ridder van Heureka Mechelen speelde zich in Gent positief in de kijker. Meer zelfs: zijn prestatie is fenomenaal te noemen. Hij verzamelde 919 punten op een maximum van 926. Slechts zeven punten ontsnapten aan zijn aandacht. In 20 van de 22 beurten scoorde hij de max. Jan Cornet, Frans Symons, Willy Van Laethem en Dave De Schacht mogen fier zijn op hun 14 maxen, maar ze zullen allen erkennen dat de 20 stuks van Jan De Ridder getuigen van een klasseverschil. 

Jan De Ridder liet Jan Cornet 61 punten, of 6.58% achter zich. Jan Cornet was op zijn beurt dan weer 58 punten of 6.27% sterker dan de derde in de uitslag, Frans Symons. De sterke prestatie van Jan De Ridder had tot gevolg dat het verschil met de mediaanspeler bijna 30% bedroeg, en dat komt niet vaak voor. Dat Jan niet feilloos is, is eerder deze maand in Heist gebleken. In Gent tapte hij uit zijn vertrouwde vaatje, en heeft hij scrabbelend België en Nederland geconfronteerd met zijn uitzonderlijke klasse. 


De volledige individuele uitslag vind je hier.


De top tien in Gent
(Klik op de foto voor een grotere weergave)



29 januari 2011

't Peirt Dendermonde wint de clubbeker in Gent

Op de interclub van Homerus Gent won 't Peirt Dendermonde de clubbeker. De Oost-Vlaamse club (34 pt.) bleef het goed vertegenwoordigde Littera Tessenderlo (35 pt.) een neuslengte voor. Syllabe Izegem (41 pt.), een club die aantreedt in tweede afdeling, eindigde verrassend op de derde plaats.  

Wonnen voor 't Peirt de clubbeker: (v.l.n.r. op de voorgrond)
 Guido Laurent (21e), Marianne Van Den Nest (9e) en Willy Van Laethem (4e).
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na twee van de dertien wedstrijden leidt Littera Tessenderlo de clubranking. 't Peirt klampt aan. Fair Play Destelbergen is als derde op één ronde gereden. Blanco Tielt bekleedt de vierde plaats, en is daarmee de beste tweedeklasser.

16 januari 2011

Willy Van Laethem wint in Heist

Seizoen 2011 is van start gegaan. De eerste wedstrijd is gespeeld, en een week na de feiten ook al wat verteerd. Velen zullen de wedstrijd niet snel vergeten. Een enkele beurt heeft sommigen wel heel veel parten gespeeld, met een tegenvallende uitslag tot gevolg. 

Het spel begon met DJENT. Meteen daarna vonden maar vier deelnemers OMTIJG. Onder hen ook Jan De Ridder, die na vier beurten als enige nog 100% van de punten had. In de vijfde beurt probeerde Jan de scrabble BOOZEJES, maar dat leverde geen punten op. Omer Van Hoecke en Riccardo Ounane kregen in diezelfde beurt 48 punten voor hun OPSJEZE, de enige duozet van de partij . In de zevende beurt werden tientallen mogelijk scrabbles op de zaal losgelaten. BARRELS leverde het meest op. In de negende beurt verhinderde Hedwig Clymans dat de computer beter zou doen dan de zaal. Haar MYTHEN is door velen gekend, maar alleen Hedwig maakte gebruik van die mogelijkheid. Een solo dus voor haar! Na GEMOK kwam de pauze eraan. Jan de Kruiff had op dat moment nog maar twintig punten verloren, en leidde de tussenstand.

DJENT: leuk, hups
OMTIJGEN: ergens omheen trekken 
OPSJEZEN: er ijlings vandoor gaan
BARREL: een Engelse / Amerikaanse inhoudsmaat   

Na de pauze zochten de deelnemers met OPLUX de bovenkant van het bord op. In de daaropvolgende beurt speelde dat nieuwe woord een belangrijke rol. Oordeel zelf:


Een blanco blokje zorgde voor extra mogelijkheden én spanning. Exact 115 spelers vonden een scrabble. Met o.a. INVIELT en INVITEE (in aanbouw met OPLUXE of OPLUXT) kon men meer dan 90 punten binnenhalen, maar dat zou niet volstaan. De negenklappers INVLOEIT en VIDIOTEN leverden immers 149 punten op. Maar liefst 71 spelers maakten gebruik van één van die mogelijkheden. Opvallend veel toppers lieten bewust of onbewust de negenklappers links liggen. Onder hen Jan de Kruiff, Jan Cornet, Riccardo Ounane, Michel Verfaillie, Rob Rondou, Luc Moelants, Cris ClonenJan De Ridder en Annemie De Waele. Een nieuwe scrabblemogelijkheid in beurt 13 kon hen geen soelaas bieden. De moeilijkheidsgraad lag zo laag dat 131 spelers uitpakten met een scrabble. Aan terug oprukken kan men dan niet denken. Met HAVERES en BONDEL volgden nog twee trio's. Na 19 beurten wees de scoremeter 960 punten aan, en zat het spel erop.

OPLUXEN: luxueuzer maken
VIDIOOT: video-idioot
HAVERES: lijsterbes
BONDEL: bundel

Na een seizoen zonder interclubzeges was het voor Willy Van Laethem (900 pt.) in 2011 meteen raak. Hij deed wat in deze wedstrijd zeer belangrijk was: de negenklapper zien, de twee andere scrabblemogelijkheden benutten, en geen nullen laten optekenen. Jos Leyssens ( 894 pt.) zag twee maxen minder dan de winnaar, en moest tevreden zijn met de tweede plaats. Frans Symons en Omer Van Hoecke behaalden beiden 888 punten, en eindigden op de derde plaats.


De top 10, met uiterst rechts Antoin Meerschaert,
de beste B-speler.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)



Nadat Littera Tessenderlo als "clubkampioen 2010" een trofee in ontvangst had mogen nemen, bleek ook de eerste trofee 2011 aan de Limburgse formatie toe te komen. Met Frans Symons (3e), Ronny Rutten (5e) en Herman Theys (7e) totaliseerde Littera slechts 15 plaatspunten, een prachtig begin van het nieuwe seizoen. 

Littera Tessenderlo won de clubtrofee.

Hieronder vind je de getrokken letters en het bord van de gespeelde partij.