Scrabble Ranking

29 september 2010

Nek-aan-nekrace in Overmere

De tiende interclub van het seizoen was er één om in te kaderen. Het werd een relatief gemakkelijke wedstrijd, met hoge scores, en een bijzonder spannende strijd voor de overwinning. Jan De Ridder, in 2010 nog maar één keer verslagen op de negen interclubs waaraan hij deelnam, en Floris van Ouwerkerk, de nummer twee in de ranking, gaven een scrabbledemonstratie en sloten de wedstrijd af met een score van meer dan 99%. Het was de jonge Nederlander die de wedstrijd won. Hij miste slechts acht punten, gespreid over vier beurten. Jan De Ridder liet zich maar tweemaal kloppen door de zaal, maar dan wel voor in totaal tien punten. Het missen van BEDWELM in beurt twaalf hield Jan van de negende zege van het seizoen.

De hoofdrolspelers: Jan De Ridder en Floris van Ouwerkerk

De eerder makkelijke scrabbles droegen ertoe bij dat toppers en subtoppers niet echt afstand van mekaar konden nemen. De tussenstand aan de pauze gaf dat duidelijk aan. Jan De Ridder leidde met 593 op 595 punten. Floris van Ouwerkerk (592 pt.), Rob Rondou (591 pt.), Jos Leyssens (591 pt.) en Frans Symons (587 pt.) vervolledigden de top vijf. De leider had zich twee puntjes laten afsnoepen met HETE, in een beurt waarin hij CHEETAS aantrof in de getrokken letters, maar helaas moest vaststellen dat die prachtige beesten nergens op het bord een plaatsje konden krijgen.

Na de pauze volgde de moeilijkste scrabble. ACTIEVEN is door iedereen gekend, maar door weinigen gezien. De uitslag werd dan toch wat uit elkaar getrokken. In beurt twaalf bracht BEDWELM Floris aan de leiding. Nog negen beurten lang moest hij een opzittende Jan De Ridder achter zich houden. Dat is nooit een makkelijke opgave, maar toch slaagde Floris erin. Zo'n kleine 500 dagen nadat hij op 9 mei 2009 in Utrecht zijn eerste interclub won, behaalde hij zijn tweede toernooizege, ditmaal op Vlaamse bodem. Omer Van Hoecke speelde weer knap. Met 1045 punten hield hij Gerda Van Mierlo (1039 pt.) en Rob Rondou (1033 pt.) net achter zich. Jos Leyssens (1011 pt.) werd zesde. Nog vier andere deelnemers rondden de kaap van 1000 punten.

Littera Tessenderlo won de clubtrofee. Frans Symons (7e met 1007 pt.) en Ronny Rutten (9e met 1000 pt.) hadden de hulp van Danny Beyens (26e met 949 pt.) nodig. Het is voor de naaste achtervolger Fair Play Destelbergen niet meer mogelijk om in de laatste interclub van het seizoen de opgelopen achterstand nog goed te maken.

Danny Beyens (26e), Frans Symons (7e) en Ronny Rutten (9e)
wonnen voor Littera de clubtrofee

25 september 2010

De interclub in Overmere

Op zaterdag 25 september waren 141 scrabblelaars te gast in het Oost-Vlaamse Overmere. 't Peirt Dendermonde had in die gemeente de gymzaal van een plaatselijke school uitgekozen als strijdtoneel voor de jaarlijkse intercluborganisatie.

Wil je in afwachting van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier




Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, en de gemiste hogere score? Klik dan hier.

13 september 2010

Jan De Ridder hijst zich in Veldhoven na de pauze naar een nieuwe zege

Wedstrijdleidster Aty Hagenouw slaagde er tijdens haar debuut in om de letter Q als eerste letter uit het zakje te halen. Theoretisch gezien lukt dit maar één maal op 102 pogingen. Gelukkig kon die probleemletter al meteen op het bord achtergelaten worden. 'k Had QAT gevonden, net als de meeste andere deelnemers overigens. Ook het volgende LEREN was niet moeilijk. De meesten gingen dus met 100% de derde beurt te lijf. De scrabble HEENWEES gaf toen een eerse stevige tik aan de dimmer van de denkbeeldige spotlights. De eerste zware verliespunten waren voor de meesten een feit. Met DWANG en VAGE werd weer aansluiting gezocht bij het gewone taalgebruik, maar meteen nadien zouden zich onder invloed van UIVERS en EFENDI op menig spelersblik verbaasde en vragende contouren aftekenen. Toen het einde van de eerste wedstrijdhelft in zicht kwam, dikten drie scrabbles op rij de score nog aan tot 569 punten. OPKANTE, LOGIEZEN en DONSBEDDEN zorgden daarvoor. Drie deelnemers verzamelden tot dan toe meer dan 500 punten. Omer Van Hoecke leidde met 525 punten. Erna Darcis (508 pt.) en Jan Cornet (505 pt.) waren niet veraf.

Na de pauze bleef Aty goede trekkingen serveren. Met STEENOUD en PRONTST bleven de vijfde en zesde scrabble achter op het bord. SHAKY en KLUIVERS waren vervolgens enkele stevige tussendoortjes, maar in beurt vijftien verdwenen met COUPEREN voor de zevende maal weer alle getrokken letters definitief uit het zakje. Met MAJER en JIVEN en EXMAN werden driemaal op rij donkerrode vakjes opgezocht, samen goed voor 154 punten. In de negentiende beurt maakte DECOUPEREN een einde aan het leerrijke en boeiende spel.

De max van 1125 punten ligt ver boven het gemiddelde. Slechts tien spelers behaalden een score van meer dan 80%. Dat wijst op een hoge moeilijkheidsgraad. Jan De Ridder (1021 pt.) die voor de pauze twee scrabbles miste, verloor na de taart nog slechts drie puntjes. Hij wrong zich zo nog voorbij Jan Cornet (1016 pt.). Omer Van Hoecke (981 pt.) bleef Bert van der Loo, de winnaar van vorig jaar, nog drie puntjes voor, en zorgde zo mee voor een volledig Vlaamsgekleurd podium.

Jan Cornet en Erna Darcis misten slechts één scrabblemogelijkheid. Even knap is de prestatie van Jan De Ridder, die slechts in vier van de negentien beurten de maximumzet rateerde.

De clubbeker was voor 't Peirt Dendermonde. De vier afgevaardigden van deze Oost-Vlaamse club eindigden als het ware hand in hand op de 11e, 13e, 14e en 16e plaats.

12 september 2010

Hartstikke leuke scrabblepot in Veldhoven

Op zaterdag 11 september organiseerde A-stijger Veldhoven een interclub die opgenomen is in de NTSV-agenda. Ook leden van de Nederlandse scrabblebond konden inschrijven. Met 88 deelnemers bleef de opkomst ongeveer 10% onder de verwachtingen. Aan scrabbletalenten ontbrak het niet. Topfavoriet Jan De Ridder mocht vooral tegenstand verwachten van Jan Cornet, Willy Van Laethem, Omer Van Hoecke en een ganse rits Nederlanders die -zo bleek in vorige edities- op eigen bodem sterk uit de hoek kunnen komen.

Wil je in afwachting van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier

Spelleidster Aty Hagenouw




De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)




Het trio dat voor 't Peirt de clubtrofee won
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, en de gemiste hogere score? Klik dan hier.