Scrabble Ranking

3 april 2010

Jan De Ridder en Littera Tessenderlo zijn net als in Lommel ook in Tielt de laureaten

Op zaterdag 3 april trotseerden 134 deelnemers weer en wind om aanwezig te kunnen zijn op de vierde interclub van het seizoen 2010. Organisator Blanco Tielt kon rekenen op tal van medewerkers binnen en buiten de clubrangen, zodat een vlot verloop quasi gegarandeerd was.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


De partij kwam aarzelend op gang. In de eerste vijf beurten werden in totaal slechts negen klinkers getrokken, en dat beknotte uiteraard de mogelijkheden. Met WOLVET en RIFF werden twee woorden opgedist die niet tot het algemeen taalgebruik behoren. Toen in de zesde beurt vijfmaal de letter "E" uit het zakje kwam, begon men zowaar te KERME. Gaf dat een wending aan de wedstrijd? Betere trekkingen hadden niet echt een BETOMEND effect op de vindingrijkheid van de deelnemers. De SPOND werd uit het letterzakje verwijderd, en het spel kwam op kruissnelheid. Men had geen tijd om zich te BEZINNE of te bedenken hoe men best OMGAAT met de door de wedstrijdleider aangeboden opportuniteiten. Voor men het besefte, diende de pauze zich aan.

WOLVET : vette substantie in ruwe wol
RIFF : kort muzikaal motief dat steeds herhaald wordt
BETOMEN : beteugelen
SPOND : plug om iets af te dichten

Het maximum bedroeg na 10 beurten 419 punten. Exact tien spelers hadden nog minstens 400 punten. Omer Van Hoecke en Jan De Ridder hadden 411 punten vergaard en deelden de leidersplaats. Henk Jongepier (410 pt.) en Frans Symons (409 pt.) moesten niet veel onderdoen voor de koplopers.


De tweede wedstrijdhelft werd in de elfde beurt stevig gekruid en op smaak gebracht met de scrabble RANZIGST. Wie toen koos voor ZANGSTER mocht zich tegen de verwachtingen van velen in toch verheugen op een scrabblebonus. In de vijftiende beurt kwam een mooie trekking uit het zakje. Eéntje waarmee de scrabble OARSEND kon gevormd worden, een woord waarvan de specialisten weten dat het geen anagram heeft, maar dat wel met 16 verschillende letters kan verlengd worden tot 26 achtletterige scrabbles. Men moest echter roeien met de riemen die men had, nl. een bord dat weinig mogelijkheden bood. Men kon maar één van die 26 woorden effectief leggen, het gemakkelijkste dan nog, nl. OARSENDE. Nadien volgden geen scrabbles meer, maar dat kon het scrabbleplezier niet temperen. In het laatste kwart van de partij konden namelijk nog belangrijke punten verdiend worden met woorden als OXIDEN, DERNY en REQUIEM. Het bord kwam alsmaar voller te liggen, en wie door de boompjes het bos niet meer zag, miste in de laatste beurt allicht ESPJES en de belangrijke 51 bijhorende punten.

RANZIG : sterk smakend en slecht riekend
ZANGSTER : (verouderd) zangeres
OARSEN : roeien waarbij elke roeier slechts één riem hanteert
REQUIEM : uitvaartmis, muziek tijdens een uitvaartmis

Jan De Ridder won de wedstrijd met glans. In vier beurten moest hij in totaal slechts 19 punten inleveren. Hij deed maar liefst 64 punten beter dan Bram Wydooghe die zeer verdienstelijk op een tweede plaats eindigde. Henk Jongepier en Monique Antheunis zagen net als de winnaar alle scrabbles, en eindigden mede daardoor in de top tien. Henk werd derde, Monique zesde. Ze werden in de uitslag van elkaar gescheiden door Alex Reymen (4e) en Jan Cornet (5e). Verder huisden in de top tien ook nog een Genks en een Heists duo. De clubtrofee kwam echter toe aan Littera Tessenderlo, dat benevens een sterke Alex Reymen ook mocht rekenen op de diensten van Ronny Heylen (16e) en Frans Symons (20e). Het West-Vlaamse Ypsilon Heist kwam slechts vier punten te kort en kon dus niet verhinderen dat de unieke Tieltse wisseltrofee een jaartje in Limburg een onderkomen zal krijgen.

De overwinning van Jan De Ridder was de vijfde op rij. Zijn naaste achtervolgers in de ranking werden in Tielt op ruime afstand gehouden waardoor ze aan rankingpunten moeten inboeten. Niet geheel onverwacht nestelt de Nederlander Floris van Ouwerkerk zich op de tweede plaats in de ranking. Een tijdelijke toestand?

De top 10, en uiterst links Hugo Dawyndt, de beste B-speler
(Klik op de foto voor een grotere weergave)








Ronny Heylen (16e), Alex Reymen (4e) en Frans Symons (20e)
winnen voor Littera Tessenderlo de clubtrofee

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, de gemiste hogere zetten? Klik dan hier.