Scrabble Ranking

27 september 2008

Ronny Heylen wint in Dendermonde met grote voorsprong

Voor de zeventiende keer organiseerde 't Peirt op een boogscheut van de Dender een scrabble-interclub. In totaal gingen 143 NTSV-leden in op de uitnodiging om mee te spelen. Het tweespan Seghers-Van Den Nest had de voorbereiding ter harte genomen, en bracht een equipe medewerkers in stelling die borg stond voor een prima organisatie.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .



Het spel begon met een weggevertje. Liefst 142 van de 143 deelnemers pakten met LENEN of LEIEN de 20 punten. In de tweede beurt kreeg vrijwel iedereen een mokerslag toegediend. Drie spelers kregen 80 punten voor de scrabble BALJOENE (afbaljoenen = een paal in de lengte van de scherpe hoeken of kanten ontdoen) , terwijl de anderen hooguit 28 punten vergaarden. Toeval of niet, het waren Jan De Ridder, Ronny Heylen en Omer Van Hoecke, de drie deelnemers die in de ranking de hoogste posities innemen, die uitpakten met de scrabble. Jan de Kruiff, nog winnaar in Veldhoven, kreeg verrassend een nulscore, en keek dus na twee beurten tegen een achterstand van 80 punten aan. In de derde beurt kwam Omer Van Hoecke alleen aan de leiding. Alhoewel Paul De Corte, Linda De Groote, Paul Serneels, Percy Alleweireldt en Antoin Meerschaert met LOSKA 33 punten scoorden, bleef Omer als één van de weinigen met CLOSE (31 pt.) zeer kort in de buurt van de max. Toen in de vierde beurt met de scrabble OMHEEFT 74 punten konden binnengehaald worden, vergrootte Omer zijn voorsprong aanzienlijk. Alhoewel 54 deelnemers gingen voor OMHEEFT, kozen Jan De Ridder en Ronny Heylen voor een niet-scrabble. Exact 81 van de 143 spelers mochten in de vijfde beurt 149 punten toevoegen aan hun score. De negenklappers ZONDAREN en ONTRADEN waren duidelijk doenbaar. Herman Theys kreeg voor het minder gekende ROLNADEN 140 punten, maar alle anderen verloren in die beurt minstens 57 belangrijke punten. De zesde trekking leverde de derde scrabble van de partij op. Slechts 15 spelers, waaronder de latere top zes van de wedstrijduitslag, legden GRIMETJE (88 pt.). Omer Van Hoecke verloor in die beurt 66 punten en was meteen leider af. Jan De Ridder ging aan kop, Ronny Heylen volgde op 3 punten. Twee beurten later wipte Ronny over Jan. Omer kreeg toen een nulscore waardoor hij geconfronteerd werd met een quasi onoverbrugbare achterstand van 100 punten. Beurt negen zorgde voor een nieuwe verrassing: Jan De Ridder kreeg een nulscore op een moment dat zeer veel spelers een scrabble (o.a. OMPRAAT) lukten. Ronny Heylen leidde aan de pauze met 618 punten. Julien Struyve (595 pt.), Danny Crabbé (593 pt.), Guy Mangelschots (591 pt.) en Jan Mahieu (589 pt.) vormden een achtervolgend groepje. Alle andere deelnemers lagen al meer dan 10% achter op de leider.

Wachten op het verdict van de jury
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de taart konden in geen enkele beurt alle letters weggespeeld worden. Toch bleef het een zeer interessante wedstrijd. Er werd immers nog enkele keren uitgepakt met verrassende woorden. Het begon al in de elfde beurt. Alleen Jan de Kruiff en Henk Jongepier legden SCHER (opscherren = iets (vb. een ziekte) opdoen) en kregen hiervoor 41 punten. Meteen daarna slaagde Annie Clissen erin om met SKUS (= een kaart die bij het tarotspel niet kan nemen, en niet kan genomen worden) beter te doen dan alle andere deelnemers. Annie was terecht zeer blij met haar solo. In de zestiende beurt volgde een tweede duo. Leider Ronny Heylen en Marijke Treur deden met hun getweeën niet onder voor de computer. Hun vondst: VENTURE (= onderneming opgezet voor risicovolle projecten). Een derde en laatste duo werd gevormd door Jan De Ridder en Danny Crabbé. Zij legden in de zeventiende beurt CREEPY (= eng, griezelig). Na twintig beurten zat de zeventiende interclub van 't Peirt erop. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo was het vaakst mee met de max (13 op 20 keren), scoorde als enige meer dan 1000 punten, bleef 48 punten voor op de tweede en mocht zich dus de verdiende winnaar noemen van de wedstrijd. Het was zijn derde overwinning in de Denderstad. Danny Crabbé van Verba Rotselaar werd tweede. Hij liet Jan De Ridder, die na de pauze nog oprukte van de negende naar de derde plaats, 28 punten achter zich. Guy Mangelschots die ook vorig jaar in Dendermonde in de top tien eindigde, werd mooi vierde. Ook Julien Struyve van Quercus Ronse en Jan Mahieu van Blanco Tielt slaagden er in om hun achterstand op de winnaar te beperken tot minder dan 100 punten. Meteen na de wedstrijd bleek dat de nulscore voor Jan de Kruiff in de tweede beurt ten onrechte werd toegekend. Na correctie bleek Jan de zevende plaats te bemachtigen. Ook Henk Jongepier, Omer Van Hoecke en Bram Wydooghe mochten poseren voor de foto van de top tien. Beste vrouw en tegelijk beste B-speelster was Greet Lenaerts van Vinding Leuven.

Na de wedstrijd toonden de organisatoren zich begrijpelijk teleurgesteld omwille van de sputterende computers. Een prima georganiseerde interclub kan verworden tot een trage bedoening indien het verbeterprogramma niet mee wil. Een zeer ervaren jury kan daar niets aan veranderen. In Veldhoven hadden de computers geen probleem met het "Score"-programma, maar wat de tuigen nadien opgescherd hebben is onduidelijk. Schijnbaar zorgt de "Interclubjury"-software voor problemen. Marc Stepman begaf zich menigmaal op een drafje naar de jurykamer, alwaar de juryleden met meer stress dan normaal worstelden met foutmeldingen en trage software. De houten poten van de stoelen waar de juryleden hun vingernagels hadden ingeplant, moesten allicht na de wedstrijd afgebaljoend worden. Hopelijk worden de problemen opgelost tegen de volgende interclub.



De top tien in Dendermonde.
Uiterst rechts: winnaar Ronny Heylen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)




Littera Tessenderlo won voor de zesde keer op rij de interclub van 't Peirt Dendermonde. De overwinning van Ronny Heylen droeg uiteraard flink bij tot de clubwinst. Cris Clonen (11de) en Ronny Rutten (24e) vervolledigden het trio dat de zevende clubzege op twaalf interclubs binnenhaalde.



Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo, de gemiste hogere zetten en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.

24 september 2008

't Peirt maakt zich op voor een denderende partij ?

Twee weken na Veldhoven is Dendermonde aan de beurt. De stadspoorten worden opengezet, en de scrabbelaars die van heinde en verre komen, zullen druppelsgewijs het centrum penetreren en op korte tijd de refter van het plaatselijke VTI verzadigen. 't Peirt verwacht 150 deelnemers. Indien elke ingeschrevene ook daadwerkelijk aanwezig is, zal het plaatselijke deelnamerecord van het jaar 2003 geëvenaard worden.

Het Stadhuis, met belfort en beiaard,
is een pareltje van Vlaamse middeleeuwse bouwkunst.

Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link). Je vindt er de namen van de deelnemers, gesorteerd volgens hun huidige stand in de ranking. Enkele kleppers zullen hetzij in de jury actief zijn, hetzij afwezig blijven. Toch zullen nog 72 A-spelers present zijn. Zij zullen het tegen elkaar opnemen, maar ook tegen 59 B-spelers en 19 niet-geklasseerden. Fair Play Destelbergen en Ypsilon Heist zijn met 11 deelnemers de best vertegenwoordigde clubs. Ook de delegaties uit Gent (10), Putte (9) en Tessenderlo (9) mogen gezien worden. Hieronder vind je de namen van de hoogst genoteerde afwezigen.


Uit onderstaande tabel blijkt dat het vooral leden zijn van Quercus Ronse, Verba Rotselaar en Vinding Leuven die een progressie in de ranking mogen verwachten. Ze zullen na ruim een jaar een minder goede prestatie in het Nederlandse Veldhoven definitief gedag kunnen zeggen. Hopen nu maar op een superdag!


Spelers die zichzelf en hun clubmakkers in Veldhoven (2007) verblijdden met een goede prestatie zullen het moeilijk krijgen om hun huidige rankingstand te behouden. Hieronder vind je de namen van NTSV-ers die zich het meest moeten hoeden voor een slecht resultaat.


Wie de top van de individuele ranking bekijkt zal snel inzien dat naar alle waarschijnlijkheid na Dendermonde de voorsprong van Jan De Ridder op zijn naaste achtervolgers nog zal groeien. Een verschil van ruim 5 RP is best mogelijk. Rita De Swaef, leidster bij de vrouwen, neemt niet deel in Dendermonde, doch ze mag op twee oren slapen. Geen enkele dame zal in staat zijn om Rita van de vrouwentroon te stoten. Omer Van Hoecke kan zich geen gekke dingen veroorloven indien hij wil vermijden dat jurylid Willy Van Laethem hem aflost aan de leiding van de 55-plussers. Monique Deprez zal na de wedstrijd minstens 81 RP mee naar huis moeten nemen, anders zal de afwezige Herman Van Westerloo de fakkel overnemen bij de 65-plussers. Annie Lezy en Paul Ausloos spelen een wedstrijd in de wedstrijd met de leidersplaats bij de 75-plussers als inzet.

Rijd jij met de auto naar Dendermonde? Dan kom je via onderstaande link te weten hoe, hoe ver, en hoelang je moet rijden.


Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.

Wil je de bestaande scrabblerankings consulteren? Klik dan hier(=link). Je vindt er het volledige rankingaanbod.

13 september 2008

Jan de Kruiff wint in Veldhoven

Op zaterdag 13 september stond de interclub van A-stijger op het programma. Exact 100 NTSV-leden, aangevuld met 8 leden van de Nederlandse scrabblebond begaven zich die dag met scrabblebord en een portie goede moed naar Veldhoven. Sommigen zouden allicht de verplaatsing niet gemaakt hebben indien ze op voorhand zouden geweten hebben met welk percentage ze terug huiswaarts zouden keren. Het werd immers een partij met hoge moeilijkheidsgraad.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .

Wedstrijdleider Wim Aarts

De partij kreeg een makkelijke opener met KRABT. In de tweede beurt werd de eerste grote schifting doorgevoerd. Zeventien deelnemers scoorden 101 punten met SAUTEERT (sauteren = op een flink vuur snel bruin braden), en veertien anderen deden nog iets beter met SATURERE (110 pt.) (satureren = verzadigen). Alle andere spelers behaalden in die beurt hooguit 31 punten en keken meteen tegen een grote achterstand aan. Omer Van Hoecke, één van de favorieten, kreeg een nulscore waardoor hij zonder klein mirakel een nieuwe ereplaats kon vergeten. In beurt vier werd een zeer toepasselijke scrabble op het bord gelegd: NAZOMER (78 pt.). In deze beurt was het Riccardo Ounane, een andere serieuze kanshebber op een ereplaats, die tegen een nulscore aanliep. Toen hij dat nog eens overdeed in de zesde beurt, alweer op een moment dat alle letters konden weggespeeld worden, zonk de moed hem in de schoenen. Je zou voor minder! Driekwart van de deelnemers scoorden meer dan 60 punten. Onder hen 39 koppen die maar liefst 98 punten vergaarden. De jury liet NOESTJE (noest = knoest, harde plek in het hout) op het bord leggen en opende zo een mogelijkheid op een negenklapper. Na zes beurten voerde Odrada Van de Vliet van Vandalen Schoten de tussenstand aan. Zij alleen verloor nog geen enkel punt. De vierde scrabble in beurt zeven maakte een eind aan haar foutloos spel. Acht spelers pakten uit met CUSTODE (= eerste lettergreep van de volgende bladzijde, aangebracht als vervolg- of merkteken onder aan een bladzijde), goed voor 86 punten. Marijke Treur van IT Utrecht kon als enige met SCUDETTO (= Italiaanse voetbalcompetitie) de schade beperken tot 12 puntjes. Net voor de pauze kwam de vijfde scrabble uit het zakje, en wat voor één! LINDERTS (lindert = haas) was een negenklapper en leverde 176 punten op. Auteurs van dit woord: Jan De Ridder, Jan de Kruiff, Ronny Heylen, Omer Van Hoecke, Jan Cornet, Riccardo Ounane en Greet Faes. Ene Jos Leyssens verdiende in die beurt 98 punten met het prachtige ASTRILDEN, maar alle andere deelnemers moesten tevreden zijn met 36 of minder punten. Kleppers Omer Van Hoecke en Riccardo Ounane deden een enorme jump in de tussenstand. De drie Jannen en Ronny Heylen vergrootten hun voorsprong op de achtervolgers aanzienlijk. Het was Jan de Kruiff die als leider de pauze kon ingaan. Met een fenomenale score van 710 op 716 punten is dat niet verwonderlijk. Alhoewel. Jan De Ridder (706 pt.), Jan Cornet (679 pt.) en Ronny Heylen (678 pt.) lagen echt niet ver achterop. Omer Van Hoecke (590 pt.) had zich opgewerkt tot de vijfde plaats.



De tweede wedstrijdhelft werd aangevat met de zesde scrabble. Slechts zes spelers vonden één van de drie mogelijkheden. Jos Leyssens, Riccardo Ounane, Willy Lintermans, Erna Darcis en Marc Seghers kregen 65 punten voor DRIETIEN (= winkeldief, zo genoemd omdat winkeldiefstal valt onder wetsartikel 310 van het Wetboek van Strafrecht) of INROEIDE. Marijke "scudetto" Treur reef echter met IRIDEEEN (= irisachtigen) één puntje meer binnen. Een solo en applaus voor Marijke! Een laatste, veel makkelijkere maar tegelijk enigszins verraderlijke scrabblemogelijkheid kwam eraan in beurt veertien. In totaal kregen 82 spelers een scrabblescore voor o.a. AFRONDE en AFGODEN. Wie AFDOKEN indiende kreeg een nulscore. Van Dale kende dit woord nochtans tot en met de elfde editie. Nadien werd het om onduidelijke redenen geschrapt. In de vijftiende beurt volgde een enig mooie plakker: OMBENEN (= met de benen omvatten, bijvoorbeeld bij het vrijen). De buit van 39 punten kwam enkel toe aan Ronny Heylen, Anne Daniels en Luc Steels. Een trio dus. In de negentiende beurt werd met een tweede trio de partij afgesloten. Jan de Kruiff, Jan De Ridder en Erna Darcis kregen 28 punten voor de plakker PEERT (peren = een muilpeer geven).

Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort hield een opzittende Jan De Ridder met succes af. Hij won de aartsmoeilijke partij met een score van 95.90%. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo had zijn achterstand na de pauze wat verkleind en eindigde derde op 26 punten van de winnaar. Jan Cornet van Vandalen Schoten werd vierde. Hij mag net als de drie andere heren prat gaan op een zeer mooie prestatie. Marijke Treur werd eerste dame. Met haar elfde plaats viel ze net buiten de top tien. Net als in Utrecht won John Verlinden van Homerus Gent de B-trofee. Hij lijkt wel goed te gedijen op Nederlands grondgebied.

Dat het echt een moeilijke partij was, mag blijken uit het feit dat de score van de mediaanspeler (= de speler die midden in de uitslag eindigt) slechts 59.22% bedraagt. Alleen in mei 2003 werd op een interclub in Erpe-Mere een nog kleiner getal genoteerd. Het verschil tussen winnaar en mediaanspeler was echter nooit groter dan 36.69, het cijfer dat op 13 september 2008 in Veldhoven werd neergezet. Slechts 17 spelers scoorden meer dan 75% van de punten. Meer dan 20% van de deelnemers haalde de 50%-grens niet. Lage percentages, maar gelukkig worden de scores door de rankingformule omgezet in veel fraaiere RP's...



Ronny Heylen, winnaar in 2007, draagt de wisseltrofee
over aan Jan de Kruiff, de winnaar in 2008


De top tien in Veldhoven







Herman Theys, Willy Lintermans en Ronny Heylen
wonnen de clubtrofee voor Littera Tessenderlo.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.

7 september 2008

Interclub Veldhoven in zicht...

Op zaterdag 13 september ontvangt scrabbleclub A-stijger Veldhoven duplicatescrabbelaars uit binnen- en buitenland. Voor de tweede keer zal in de Noord-Brabantse gemeente een NTSV-interclub plaatsvinden. Eén week voor het gebeuren zijn 111 deelnemers ingeschreven, een heus succes. In het verleden telde een deelnemerslijst van een rankinginterclub in Nederland nooit meer dan 89 namen.


Exact 50 A-spelers zullen present zijn. De hoogst genoteerde afwezigen zijn Willy Van Laethem, boegbeeld van 't Peirt, Frans Symons, één van de sterkmakers van Littera Tessenderlo, en Jan Mahieu van Blanco Tielt. Het is opvallend dat Blanco in tegenstelling tot 21 andere clubs in Veldhoven helemaal niet vertegenwoordigd zal zijn. Zo'n 29 B-spelers en 32 niet-geklasseeerden vervolledigen de deelnemerslijst. Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link). Je vindt er de namen van de deelnemers, hun rankingsklasse en de tafelnummers die ze door A-stijger kregen toegewezen. Littera Tessenderlo is met elf leden het best vertegenwoordigd. De Limburgse clubs zullen met 31 leden meer dan een kwart van het deelnemersveld uitmaken. Ook Oost-Vlaanderen doet met 25 deelnemers beter dan de vier Nederlandse NTSV-clubs die samen 23 leden inschreven. Negen SBNL-ers, waaronder klepper Floris van Ouwerkerk, gingen in op de uitnodiging van de organisatoren en zullen zich meten met de meer ervaren duplicaters.



Na de wedstrijd in Veldhoven zullen de scores wegvallen die in 2007 in Ronse werden behaald. Bovenaan in de ranking zou dat vooral voor Omer Van Hoecke een progressie kunnen inhouden(+0,90 RP). Hij moet in principe in staat zijn om de derde plaats in de ranking terug over te nemen van Willy Van Laethem. Indien Herman Van Westerloo van IT Utrecht erin slaagt om een sterke prestatie neer te zetten, zal hij zijn persoonlijk record zoals weergegeven in de ranking-aller-tijden aan diggelen spelen. Romain Frickx, de enige deelnemer van Vinding Leuven, zou in Veldhoven wel eens de al lang voorspelde plaats in de A-gelederen kunnen bemachtigen. Hieronder vindt men de top tien van de kandidaat stijgers.


Een achttal NTSV-leden weet dat een terugval met 0.5 RP dreigt. Onder hen Jos Leyssens van Chipka Aalst en Rita De Swaef van Fair Play Destelbergen. De top tien van kandidaat zakkers:


Rijd jij met de auto naar Veldhoven? Dan kom je via onderstaande link te weten hoe, hoe ver, en hoelang je moet rijden.



Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.

Wil je de bestaande scrabblerankings consulteren? Klik dan hier(=link). Je vindt er het volledige rankingaanbod.